Култура

Родилката от Пещера изостави последното бебе за 2014-та

Пазарджик. Последното за миналата и първото за тази година бебета са били изоставени от майките си. Информацията потвърди за ПЗИНФО директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане” Цветелина Арапова-Чавдарова.

Както вече ви съобщиха последното родено в МБАЛ – Пазарджик бебе е момиченце. То е здраво родено. Въпреки това 32-годишната му майка, за която това е първо раждане, е решила да го изостави. Тя самата е обяснила, че няма възможност да се грижи за негои е пожелала детето да бъде дадено за осиновяване.

Същата участ е сполетяла и първото бебе на 2015-та година. То е момченце и е изплакало отново в Родилното отделение на държавната болница в Пазарджик. То също е първо за своята майка, но тя е предпочела да избяга от болницата и да изостави сина си.

В момента по координационния механизъм за превенция на изоставянето в социално подпомагане очакват сигнали за двата случай от Родилното отделение. След това социалните работници ще издирят двете пълнолетни жени и с помощта на неправителствени организации ще се опитат да ги склонят да гледат децата си и в същото време ги подпомагат за това.

Ако тази инициатива не успее бебетата ще бъдат настанени в приемни семейства и ще стартира процедура по осиновяване.

От Цветелина Арапова научихме, че през 2014-та година нито едно здраво дете не е попаднало в център за настаняване. Всички те са намерили домашен уют в приемни семейства. Само три деца, които имат нужда от денонощна здравна грижа не са намерили подслон в приемно семейство.

В същото време през изтеклата година Съветът по осиновяване в нашата област е одобрил осиновяването на 40 деца. Други 16 дечица без семейство са намерили своя дом в чужбина.

Коментари