Култура

Половината лични лекари може да загубят практиката си

Практиките на 1251 лични лекари трябва бъдат да закрити служебно в началото на юли, тъй като те нито имат, нито учат специалност „Обща медицина“, която става задължителна за тях заради евроизисквания. Още 1547 са започнали да учат, но от тях едва 136 са приключили обучението си, а 42 са го прекратили.

 

Незавършилите също биха загубили работата си, тъй като действащото законодателство предвижда до началото на юли всички джипита да са придобили специалността. Това означава, че без право да работят ще останат над 2600 лични лекари от към 4600 общо. Общопрактикуващите лекари с обща медицина са 1365. Практиките на още около 600-700 бяха спасени в средата на 2009 г., когато парламентът гласува, че специалистите по вътрешни болести, по спешна медицина и педиатрите, които вече работят като джипита, могат да продължат и без да учат задължителната специалност. Такива специалисти обаче не могат да разкриват нови практики, ако не вземат диплома за „Обща медицина“.

 

Данните на здравното министерство са за 2012 г., нови трябва да има след 30 април, но едва ли ситуацията ще се е променила съществено. Вече има политическо решение срокът за придобиване на специалността „Обща медицина“, през който те могат да продължат да работят и без нея, да се удължи с 5 г., призна пред „Сега“ здравният зам.-министър проф. Чавдар Славов. Това ще е второто удължаване на срока. Той вече беше продължен пак с 5 години през юли 2009 г. Тогава изтече първоначалният 10-годишен срок за придобиване на „Обща медицина“ от джипитата, въведен със закона за регистрация на лечебните заведения в средата на 1999 г. Компромисът през 2009 г. се наложи отново заради факта, че повечето общопрактикуващи медици нито имат специалността, нито учат. В средата на 2008 г. дори беше създадена специална наредба, с която се регламентира обучението на джипитата. По нея здравното министерство утвърждава ежегодно места за специалността „Обща медицина“, съобразени с техния брой. До момента са утвърдени 4786 места, което означава, че всички са имали възможност да се запишат да учат, обясняват от МЗ.

ПРОБЛЕМИ

Дори и при достатъчно места обаче, личните лекари постоянно повтарят, че няма как да започнат да учат заради тежките условия на специализацията. Планът за обучението е за 3 години теория и практика. Всяка част продължава с месеци в университети, болници, амбулатории. През това време те са принудени да прекъснат дейността си като лични лекари, откъдето са единствените им доходи. Практическото обучение в амбулатории за първична медицинска помощ пък е за тяхна сметка. Проф. Славов призна, че в момента се работи и по промяна на наредбата за специализация на джипитата по обща медицина, в посока облекчаване на обучението, но не е ясно как. Един от вариантите е стажът им като лични лекари да се има предвид при практическото обучение в амбулатории за първична медицинска помощ. Тази практика е 22 месеца от общо 36 месеца, предвидени за цялото обучение. Вчера джипитата напомниха за проблемите си в открито писмо до отговорните институции.

Източник : / СЕГА /

Коментари