Политика

Стотици окупираха съда в Пазарджик

Буквално под обсада е съдебната палата в Пазарджик днес, съобщи http://pz-info.com. Днес стартира делото срещу 13 души, сред които и жена (имената и обвиненията могат да се видят в публикацията по-рано днес), обвинени в разпространение и участие в нерегистрираната в България организация „Ал-Уакф Ал-Ислями”. В и пред съда са се събрали неколкостотин души от пазарджишко, благоевградско и смолянско. По думите им, те са дошли за морална подкрепа. Повечето жени са с бурки, а мъжете с бради. Всички са срещу съда, но мъже и жени са отделно.

Според споделени техни мнения, човек се ражда мюсюлманин, а обкръжението и семейството са тези, които го променят и го правят неверник.

Още в началото на съдебното заседание адвокатът на четирима поиска прекратяване на делото и налагане на административно наказание на подзащитните му, за които обвинението предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода. Искането беше оставено без уважение и стартира четенето на обвинителния акт, което вероятно ще продължи през целия ден. Той е в осем раздела и засяга зараждането на салафитското течение на исляма, появата му у нас, събраните при разследването доказателства, дейността на всеки един от подсъдимите и т.н. Материалите по досъдебното производство са събрани в 31 тома.

Очаква се по делото да бъдат изслушани 30 свидетели и 10 вещи лица. За днес свидетели не са призовани. Адвокат Хари Хараламбиев, който представлява шестима от подсъдимите, смята че обвиненията са пресилени и изходът от делото ще се реши от експертите.

Делото се гледа при засилени мерки за сигурност. Тротоарът пред съда е свободен, а събралото се множество е на отсрещния. Преминаването между тях, поне в предиобедните часове, беше безпроблемно.

Коментари