Общество

Преглед на печата

"Съдът все по-лесно позволява на службите да подслушват и следят", пише вестник "Сега". Изданието обяснява, че броят на съдебните разрешения, които позволяват използването на специални разузнавателни средства, се е увеличил значително през миналата година в сравнение с 2017-а. Това е станало ясно от годишния доклад на Националното бюро за контрол на СРС-тата. Прилаганите специални разузнавателни средства обаче не водят до по-висока разкриваемост или повече присъди, посочва в публикацията си "Сега".

"Расте натискът за оставка на Ананиев", информира от първата си страница вестник "Дума". Изданието коментира, че реформата на здравния министър Кирил Ананиев е на път да се провали, а натискът за оставката му сериозно се увеличава през последните дни. След като в края на миналата седмица здравни работници от Враца призоваха министъра да подаде оставка, вчера от сдружение "Асоциация пулмонална хипертония" също поискаха Ананиев да напусне поста си. От асоциацията го обвиниха в бездействие по отношение на болните, нуждаещи се от белодробна трансплантация. Бившият ресорен министър и първи шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев пък прогнозира сериозна криза в здравеопазването и административен фалит на болници, допълва "Дума". 

"Такситата поскъпват заради нови касови апарати", съобщава "Труд". С промени в Закона за автомобилните превози се предвижда всички таксита да сложат нови апарати с фискална памет. Пред изданието Емил Игнатов от Националния съюз на таксиметровите превозвачи заявява, че новите касови апарати трябва да са свързани с Националната агенция по приходите. По думите му разходите за бранша ще са огромни и за да се преоборудват такситата, ще трябва да се вдигнат цените. Заради отлив на клиенти пък може да се стигне до съкращаване на шофьори, прогнозира Емил Игнатов пред "Труд".

"Пазаруваме по интернет, а търговците крият 170 милиона лева оборот", пише на първата си страница "24 часа" като се позовава на годишна прогноза на Националната агенция по приходите. От 1 юли всички собственици на електронни магазини трябва да бъдат обявени, софтуерите им да отговарят на новите изисквания, а всеки клиент да получава касова бележка за покупката си. Специална програма за засичане на оборотите в този сектор е разработена от НАП, уточнява "24 часа".
Източник : / БНР /

Коментари