Общество

Преглед на печата

"Габрово на бунт заради цигани биячи, местят ги в ареста в Търново, за да няма линч", пише на челно място "24 часа" и помества снимка от демонстрациите. "Полицаите едва удържаха хората в Габрово, които се опитаха да нахлуят в ареста , за да линчуват ромите, пребили продавач в магазин", пояснява текстът на снимката за събитията от първата нощ на протеста – вечерта на 10 април. "Циганите биячи оковани след бунта в Габрово" е интерпретацията на "Труд" на първа страница. Жандармерия спря протестиращи да нападнат ромски къщи, пише вестникът до снимка на един от нападателите. Решетки за ромите, подпалили Габрово" е заглавието по темата в "Телеграф". "Полиция и жандармерия отцепи града след бунтовете", допълва вестникът и цитира нападателите, които обясняват, че побоят станал заради един шамар, но няма повече да се повтори. Според "Монитор", заради Габрово се е провела спешна среща на службите за сигурност в Министерския съвет. Изданието цитира вицепремиера Краисимр Каракачанов, който заяви, че полицията си е свършила работата. Другият вицепремиер, който отиде в Габрово, Томислав Дончев, също е цитиран "…първостепенният приоритет е да се върне редът и спокойствието." "Централната власт обвини кметицата на Габрово за гнева срещу ромите", пише "Сега". Тя пък се оправда, че не може да контролира хората, които се настаняват в частни имоти. Тримата биячи са задържани за 72 часа и са с повдигнати обвинения, подчертава изданието. "Монитор" помества и част от вчерашните изявления на премиера Бойко Борисов. "Етническото напрежение расте при избори", казва той. "Това е една тема, даваща възможност за много политически формации да се закачат за мен", допълва Борисов.

Коментарът на "Земя" по повод размириците в Габрово е озаглавен "Борисов 3" ни вкара в "Катуница 2". България се събуди вчера с новината "Габрово на бунт", пише в коментара. Текстът призовава държавата най-после да си влезе в ролята, защото иначе, цитирам, "…следващия път площадът наистина няма да търпи…."

"Валери Симеонов пак атакува Ангелкова" пише "Дума". Лидерът на НФСБ излезе с горещи компромати за имотния статут на министъра на туризма. Приближен на Симеонов е казал за вестника, че вероятно Ангелкова е свързана с варненската групировка ТИМ и открай време обслужва интересите ѝ.

"Премиерът и НАП искат законови промени заради шмекериите с данъчната оценка", съобщава "Сега". Не е ясно кои от замесените в "Апартаментгейт" вече се проверяват от данъчните служители.Бойко Борисов каза, че е наредил на финансовия министър да проучи австрийския и германския модел в имотните сделки.

"Четири резерви загряват за Брюксел" е водещото заглавие на "Стандарт" пред вид кампанията на кандидатите за европейски депутати. Десислава Иванчева може да дръпне килимчето на Радан Кънев, Веселин Марешки е конкуренция на Ангел Джамбазки коментира вестникът. Появилите се независими кандидати поставят големи неизвестни пред ГЕРБ и БСП, допълва изданието.
Източник : / БНР /

Коментари