Вашите сигнали

Д-р Лиляна Кавръкова: Непрекъснато се говори за прозрачност, а се премълчават важни факти

Написано от Пещераинфо

В историята вече е и януарската сесия от Общинския съвет. Изслушахме и приехме Правилника, най- накрая видяхме и се прие новата структурата на общинската администрация. Тъкмо реших, че няма да се занимаваме с предишното управление, забрави! Дори за нерегламентираното разкопаване на общинска инфраструктура  – пътят Радилово – Капитан Димитриево – пак те бяха виновни. Явно конфронтацията, разделението и нагнетяването на омраза няма да спре. Всички сме там да работим заедно за общината. Никой не е направил крачка напред, гледайки назад. Не е важно да ли служителите са 75 или 78, дали заместниците са трима, петима… това е решение на кмета, интересува ни само да се вместим в бюджета. Не разбирам защо започват от 1 март, но и това решава кметът. Работих в миналия, искам същото да правя и в този мандат. Но трети месец сме специалисти по локация от левия в десния джоб.

Никога досега не е имало лъжи, обиди и такава злоба към предишен мандат. За мен нещата са ясни – летвата е вдигната високо. Когато критикуваш или обещаваш трябва много да внимаваш, защото после трябва да изпълняваш. Знае се, че когато искаш да свършиш нещо търсиш начин, а когато не искаш или не можеш търсиш оправдания. Вие решавате за себе си от коя страна сте. Оказа се, че нашата община е разграден двор, по всяко време може да се изнасят документи, да се размахват, да се изкривява информацията, да се манипулира и да се злоупотребява с нея. Започна се още през миналия мандат с „Уважаеми съграждани“. Вече  сме толкова напред, че и в чужбина ни познават и коментират „компетентно“.  Лошо няма.

Само че като публикувахте четирите реда от решението от 2016 година плюс един размазан лист, както винаги разчитахте, че ще заблудите хората. Това е вашият маниер. Но не всичко започва и завършва с вас, има хронология. Първо покажете решението от 2014 година , с което стартира процедурата по даване на разрешение за въпросната инсталация, (което между другото е напълно законосъобразно и документите са изрядни), подписани от тогавашното ръководство. След като инвеститорът е спазил всички законови изисквания съвсем логично през 2016 година процедурата е финализирана в съответствие с разпоредбите на закона.

Това пиша за ваше ползване, дами и господа с „будната съвест“. За хората, здраво стоящи на краката си е ясно, че това е поредната заблуда. Много се радвам, че вярвате в институциите и сте наясно с последствията. Оказа се, че има хора, загубили последните четири години. Вярно е, но проблемът си е техен. За екипа, от който бях част мога да кажа, че свърши доста добри неща според възможностите и времето, с което разполагаше. Това беше един успешен мандат на развитие и надграждане.

Понеже непрекъснато се говори за прозрачност, а се премълчават важни факти, които не ви устройват, ще ви демонстрирам как се избистря ситуацията  и става  наистина прозрачна.  Не случайно казах факти, а не данни, тъй като добросъвестно проверявам всяка информация, която изнасям.

И така за мандат 2015 – 2019 освен очевидното изнасям следните факти :

– От години в общината само се продава, включително и в проектобюджета на сегашното управление са заложени само продажби. Единственият мандат, в който придобихме собственост беше този на Николай Зайчев.  200 хиляди лева за бившия ресторант „Родопски светлини“, собственост за повече от 800 000 за активите на Общинската болница, 35 000 за кметството в Радилово, общо 1 035 000 налични в нова собственост.

– Не беше изтеглен нито един лев нов кредит.

– Навсякъде, където се работи с европейско финансиране  винаги има и корекции, независимо кой е работил. Тук помествам  данни, предоставени официално от Управляващия Орган на ОПРР към края на януари 2020 г., за да се види как работи системата. Те са за нашата област, но картината е същата в цялата страна:

 

  • По проекти на община Велинград са регистрирани 12 нередности като са задържани суми в общ размер на 502 493,65 лв. От 5 обжалвания, 4 са завършили в полза на управляващия орган, едно е още в съдебна фаза, останалите нередности не са обжалвани.

 

  • По проекти на община Пазарджик са регистрирани 19 нередности като са задържани суми в общ размер на 937 474,71 лв. 10 са обжалвани, 7 са приключили в полза на УО, 3 още са в съдебна фаза.

 

  • По проекти на община Панагюрище са регистрирани 6 нередности 375 545,89 лв. 2 от тях още се обжалват, а 2 са отсъдени в полза на Управляващия орган. Останалите 2 установени нередности не са обжалвани и са влезли в сила;

 

  • По проекти на община Пещера са регистрирани 41 нередности като са задържани суми в общ размер на 251 540,96 лв. Обжалвани са 6, три са още в съдебна фаза.

 

И сега внимание! Г-н Зайчев наследи 800 000  лева корекции, които с екипа си  защити в пред съда и не платихме нито един лев. За съжаление досега загубихме 250 000 лв., може да има и още, защото никой от сегашния екип не се е явил в съда да ги защити. Като не си признавате грешките, поне си замълчете! Знаем, че атаката е най- добата защита, но до време, а вие вече го просрочихте.

– Благодарение на изработени проект от предишната администрация  ще получим въпросните 1 200 000 лева за които вече чухте.

– Реализирана е икономия от 142 000 лв. такса смет, които се прехвърлят в този мандат  Към досега плащаните от Биовет АД данъци и такси ще се добавят още около 270 000 от новите мощности.

– Стартирани са процедури в различен етап по европейски проекти за 16 000 000 лева и ако на някой неграмотен не му е ясно как да чете цифрите, става дума за участието на община Пещера в международните и регионални проекти, плюс 1 700 000 по норвежка програма по проект също от предишния екип, който само бе  актуализиран. Като прибавим прогнозираните приходи от местни данъци и такси, които също са в милиони, се събират над 20 000 000 лева в актив.

Разполагате с предостатъчно ресурс и в такъв финансов комфорт, и с мнозинството в Общинския съвет, няма проблем даже да преизпълните управленската си програма. Гарантирам, че когато е в интерес на общината, може да разчитате на нас на 100 процента. Няма да гласуваме напук, както правехте вие, защото от това никой не печели. Да си спомним само Техникума…

Започвайте, защото от празни ходове напред-назад досега се докарахме дотам да се радваме на украса, на улична лампа… Още пет –шест месеца в този дух може и баня да си честитим в неделя. Това се случва в 21 век, в икономически много добре стояща община!

За да няма спекулации: гласувах против комисията за техниката в БКС, не защото се притеснявам, а заради обидното отношение – подхвърлена в последната минута докладна, при положение, че дъвчете темата от момента на закупуването на въпросната техника. Като  говорите за безстопанственост и загуби трябваше да я изложите не в двора на ДАП-а, а в бившата казарма (разграден двор в буквален смисъл), за да не ви обвиняват в пристрастие. Аз съм човек, който вярва в съдбата и се чудя как така спокойно обиждате, обвинявате, мачкате, а ви предстои цял мандат, а и времето след него. Ще закупувате нова миячна машина, за което всички се радваме и очакваме града да се мие редовно. Представете си, че тя се счупи или не дай Боже няма вода, въпреки че уволнихте „некадърния“ шеф. Какво правим тогава? Естествено, че ще се снишите и ще мълчите , както за скъпата кола. Апропо, пак  да питам къде е тя и къде скрито се ремонтира след като беше ударена….от леко подпийнал водач. Пещера е малък град всичко се знае …но дребнотемията не са ми в кръвта.

Следва рубриката „Отговори“: На младата социалистка Кънчева ще кажа, че никой  по-добре от лекар не знае значението на отклонението от нормата наречено „Садо-мазохизъм“ и че не се среща само във филми по кодираните канали.

На Вас, Госпожо Глушкова, отговарям, ако намерите законен начин да работим без възнаграждения, уточнявам, ние на получаваме хонорари, аз ще съм първата, която ще Ви подкрепи.  Относно даряването, аз го правя откакто се помня. Дори играчките си подарявах и никога не съм „плакала“ за тях. Дарявам и ще продължавам. Между другото много хора се включиха в дарителската ми кампания, но Вие не бяхте между тях. Когато изискваш нещо, първо виж какво си дал. Това важи за всеки един от нас.

Продължавам да очаквам среща с близките до сърцето ми фалшиви профили на Христо Страхилов,  и Страхил Стефанов, Сания Илиева и прочие. Не ме чакайте във Фейса! Елате и ще ви отговоря на всички въпроси, понеже явно само за вас са важни!

Извинявайте, че пак се получи дългичко, но не зависи от мен – дават материал и аз пиша.

P.S. Така ми се иска един ден да напиша : „ Днес г-н Зайчев не беше виновен за нищо. Новото ръководство на Общината ни по току-що ремонтирана в срок без корекции улица… Отвори врати нова сграда с клубове по интереси, спортни съоръжения, Дом за стари хора… Увеличи се многократно притокът на туристи и наличните на територията на общината  около 190  места, включително струващите над сто лева, вече са недостатъчни и мислим за нова база“

Колкото до призивите да се примиря, забравете! Примириш ли се, от човек се превръщаш в същество, с което всеки може да прави каквото и когато пожелае.

Обичам ви всички!

Ваша

Д-р Кавръкова

 

 

 

 

 

Коментари