Любопитно

Ден на розовата фланелка. Да на приятелството, не на тормоза

Пещера. Учениците от ОУ „Петко Р.Славейков“ Пещера  се включиха в глобалната инициативата „Ден на Розовата Фланелка“, която в България се координира от фондация „Човек Плюс“.За трета поредна година в нея се включват милиони  ученици от цял свят. Денят се отбелязва последната сряда на февруари месец и е известен като Ден на борба с тормоза в училище.

 

В часа на класа всички ученици от училището се запознаха с историята на Деня на розовата фланелка.Всички класове изработиха подходящи плакати,много от тях във формата на розови тениски с надписи „Да на приятелството, не на тормоза“, „Усмихни се, подай ръка“ и др., с които оформиха  специален кът  с розови балони,розови сърца,розови цветя с подходящи надписи.Ученическият  парламент закичи  всеки учител и ученик с хартиена розова фланелка с подходящ надпис. В подкрепа на инициативата  всички бяха включили в своя дрес  код  розовия цвят / розови тениски, сака, блузи,шалчета, суитчери, шапки, якета/.Надяваме се посланията на този ден да достигнат до по-голям брой ученици,  за  да имаме един позитивен климат в  училището ни, сподели директорът П.Христоскова.

Всичко започва като протест срещу инцидент с тормоз в едно училище в Канада и е организирано от двама ученици. При откриване на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач.

На следващия ден споменатите ученици решили да купят и да разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.Тази тяхна инициатива бързо става популярна. От 2011 г милиони ученици по света честват този ден  като Ден на борба с тормоза.

Коментари