Политика

5 декара марихуана в оранжерия край Мало Конаре

Мало Конаре Сигнал от гражданин довел до разкриването на фабриката за марихуана край пазарджишкото село Мало Конаре, съобщи ПЗИНФО.

Така наречената фабрика е оранжерия с обща площ 5 дка с непрозрачни прозорци, съвсем близо до кръстовището за Пазарджик. По думите на главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, обектът е оборудван с камери за видеонаблюдение, вентилационна и поливна системи, допълнително помещение за подготвяне на крайната продукция, а на място се вижда, че има дори помещения за отдих. Открити са 152.1 кг полусуха листна маса. Всичките пет декара са засадени само с марихуана. Светлозар Лазаров обясни, че сигналът е постъпил в ОД МВР – Пазарджик, откъдето е докладван на прокуратурата и са последвали процесуално-следствените действия, които продължават и в момента. Съвсем не на шега той коментира, че досега са разкривали ниви с канабис с хеликоптер, но вече ще трябва да проверяват и оранжериите една по една.

Окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева заяви, че, според предварителните данни, на мястото е отглеждано огромно количество марихуана с много добро качество. Обектът е нает преди около два месеца и половина с договор за 7 месеца. Целта на договора е отглеждане на селскостопанска продукция. Собственикът на оранжерията е известен, но на този етап не беше дадена информация за евентуална негова съпричастност. Задържан е мъж от Пазарджик, на когото е наложена мярка за неотклонение от 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража”. По думите на прокурор Ганчева, разследването ще върви в посока издирване на останалите съучастници и събиране на доказателства за цел разпространение.

По случая е започнато досъдебно производство по чл. 354в от НК за засяване и отглеждане на коноп.

Коментари