Култура

„Аврамови хроники“ в Пещера

Пещера.Стефка Венчева представи новият си роман „Аврамови хроники” в Пещера. Родопският град е първият след Пазарджик, в който писателката – журналист се срещна с читатели, за да сподели за последната си книга. Изборът и не е случаен- в Пещера тя вижда умален модел на Балканския полуостров. В града живеят 5 етноса,а етническото разнообразие е една от темите засегнати в книгата ѝ. Освен това част от случките описани в романа са се случили в родното и Брацигово, а това до известна степен ги свързва ѝ с Пещера, сподели Венчева.
Книгата обхваща дълъг и изпълнен със събития период – от 40-тте години на миналия век до края на неговите 90-сет.
Събитията в книгата се развиват в село Аврамови колиби – макар да има такова село в нашия регион, нейното село е свързано с Аврам, бащата на три религии: християнство, юдеизъм и мюсюлманство.
На срещата в Пещера Стефка Венчева сподели, че е писала „Аврамови хроники” в продължение на 9 години, а прецизността ѝ е оценена от издателство „Сиела”, което поставя романът ѝ в десетката на конкурс, в който са участвали над 400 ръкописа.
Днес „Аврамови хроники” се продава в големите вериги книжарници.
А сред гостите на представянето на книгата на Стефка Венчева в Пещера бяха председателят на ОбС Анастасия Младенова, която призна, че познава авторката още от дете и редакторът на Пещераинфо Величка Ачева.

Коментари