Вашите сигнали

Църквата почита Св. Евгения

Написано от Пещераинфо

Празнува се на 24 декември. Св. преподобномъченица Евгения била римлянка от знатен езически род. Баща й Филип бил управител на гр. Александрия и целия Египет.Девойката обаче се увлякла по християнството, напуснала родната къща и преоблечена като мъж отишла в един мъжки манастир, където била покръстена, станала монах и след смъртта на игумена била единодушно избрана на негово място. Придобила голяма известност, изцерявайки бедните чрез молитва. Така приковала вниманието на една зла жена – Мелантия, която тя излекувала. Мелантия пожелала да прелъсти Евгения, защото я смятала за мъж. Като не успяла, тя я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.
Евгения била арестувана и се видяла принудена да разкрие самоличността си на управителя на града – нейния роден баща. Семейството й се зарадвало, че е жива и всички приели нейната вяра, за което Филип бил уволнен.
След смъртта му близките се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна девойка – Васила, за което и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово в 262 г.

Празнуват: Евгения, Евгени, Бистра.

Коментари