Институции

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-високи

Написано от Пещераинфо

Цените на храните  през януари са с минимални отклонения, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Стойностите на Индекса на тържищните цени  се движеха през първия месец на годината около ниво от 1.410 пункта. Леко движение нагоре на ИТЦ  се наблюдава през последните две седмици на месеца, в резултат на поскъпване на яйцата и някои плодове и зеленчуци. В края на януари стойностите на индекса се доближават до нивото от края на същия месец на миналата година и се стабилизират на ниво от 1.415 пункта. През януари се наблюдава спад на месечна база на цената на захарта (1.8 на сто), олиото (1.6 на сто), млечните произведения (в диапазона 1.2 – 5.3 на сто) и месните произведения (в диапазона 1 – 5  на сто). Леко движение нагоре през януари, спрямо декември се наблюдава при цените на брашното, ориза и варивата, като поскъпването им на месечна база е  с около 1 на сто. Цената на едро на яйцата се е покачила спрямо предходния месец с една стотинка за брой.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 48 на сто, яйцата – 40  на сто и рибата – 26 на сто. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5 – 10 на сто. Цените на брашното и олиото през тази година са с около 7 – 10 процента по-ниски, спрямо година по-рано. През януари оранжерийните краставици и зелето са поскъпнали на месечна база с около 13 – 16 на сто, а оранжерийните домати  – с 3.7 на сто  спрямо декември.  През януари се наблюдава спад на цената на картофите с 6.5 на сто и на зрелия чесън с 1.2 на сто. Поскъпване на месечна база при бананите, ябълките и мандарините е с 2 – 5 процента, а цената на портокалите и лимоните е по-ниска спрямо предходния месец в диапазона 1 – 4 на сто.

Цените на повечето  плодове и зеленчуци през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън и зелето е около 20 – 40 на сто. Цените на цитрусовите плодове и ябълките са с около 4 – 8 на сто по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поскъпване на годишна база има при оранжерийните краставици с около 19 на сто, а цената на мандарините е без промяна.

Коментари