Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Новите учебни програми залагат повече часове за практика. Как обаче могат да се изпълнят те, при положение че материалът остава в почти същия обем, питат експерти“. Това е една от темите в днешния брой на „Сега“, седмица преди новата учебна година. Темата за образованието и квалификацията продължава с анализ на Института за пазарна икономика, цитиран от „Сега“. „Децата се връщат на училище, а възрастните?“ пита риторично заглавието. Повод за анализа е все по-налагащото се изискване за обучение през целия ни живот предвид непрекъснато променящия се пазар на труда.

60 хиляди ще са първокласниците тази година, информира „Монитор“. Това е колкото миналата година, показва журналистическа справка. Безплатните учебници за децата до седми клас вече са доставени, пише още изданието.

„Замря търговията със зърно“, информира „Земя“. Пазарът на ечемик е изключително слаб заради кризата с африканската чума по свинете, пояснява вестникът. Прогнозата е, че в края на септември ще се стабилизира пазарът на пшеница.

В приложението на „Телеграф“ – „Агро“, се съобщава, че фермери искат помощ за храна за животните, защото сушата е изгорила сочната трева. Нуждата от храна за животните е довела до повишаване на цената на богатия на протеини слънчогледов шрот, допълва агроприложението.

Спрямо септември миналата година сега купуваме по-скъпо месото, пише „Монитор“, като се позовава на данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на едро на кренвиршите обаче не се е повишила. Доматите са по-евтини този септември в сравнение с миналата година с 50 стотинки.

В колонката на главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев призовава да живеем скромен живот, за да спасим планетата. Едно от предложенията за по-чиста планета е да намалим пътуванията. Бихме помогнали на Земята и ако спрем да преяждаме и намалим честото купуване на дрехи без нужда.

Водещото заглавие на „Труд“: „Здравеопазването на България излиза в пенсия“. Търсят се над 400 детски лекари и още повече общопрактикуващи заради пенсиониране на старите кадри. У нас има свръхконцентрация на медицински специалисти в големите области за сметка на малките. „Труд“ цитира данни на Лекарския съюз, които показват, че всеки втори работещ лекар е навършил възраст за пенсия. 98 на сто от семейните лекари след 5 години ще са на възраст над 50. Освен това, остра е кризата и за новозавършили медици.

Според неофициална информация еврокомисарят ни Мария Габриел ще поеме от октомври ресор „Образование и култура“, съобщава „24 часа“. Най-мащабната програма в този ресор е за обмен на студенти „Еразъм“. Официалното представяне на разпределението на постовете в бъдещата Европейска комисия предстои във вторник.

Левият „Дума“ отбелязва навършващите се днес 75 години от смяната на политическия строй на 9 септември. Вестникът предлага коментар на тема „Какво ни даде социализмът и как то беше унищожено“. В друго заглавие изданието пише: „Десетки организации осъдиха позицията на Министерството на външните работи срещу Русия“ по повод изложбата на руското посолство за победата над нацизма в Източна Европа.

„Монитор“ съветва да започнем подготовка на дома за студените дни, които предстоят. Добре е да проверим осветлението на дома, уплътняването на прозорците, да почистим улуците. Необходима е и профилактика на климатика, съветват домашните майстори.

Източник : / БНР /

Коментари