Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

От Организацията на обединените нации призовават човечеството „Намалете консумацията на месо, за да спасим земята“, пише „24 часа“. 167 учени съветват в доклад да използваме земята по-ефективно и да започнем да се храним с растителни храни, за да се преборим с неблагоприятните промени в климата. Най-обширният досега доклад на ООН по темата посочва, че голямата консумация на месо и млечни продукти от западните общества засилва глобалното затопляне. „24 часа“ цитира част от документа, в който се препоръчва също да се опазват местата с торф и агрокултурите да се отглеждат заедно с дървета.

Водещата новина на „Труд“ на първа страница е „Сладоледът пълен с химия и без мляко“. Констатацията е на проверка на екип на вестника. Сладоледите от ниския и средния ценови клас в търговската мрежа са пълни с емулгатори, подсладители, сгъстители, често липсва мляко за сметка на хидрогенираните мазнини, оцветителите и ароматизаторите.

„Нова реколта сваля цените на зеленчуците от средата на август“, информира още „Труд“. Прогнозата е на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Продукцията, която се очаква, е предимно българска. Водещото заглавие на „Земя“ е „6 лева за кило домати“. 300% надценка слагат фалшиви производители от полето до магазина.

„Закон задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно“, информира „Сега“. Става дума за изисквания, произтичащи от Закона за мерките срещу изпиране на пари.

В интервю за „Сега“ Мирослав Александров, директор на спрения от държавата екарисаж в Шумен, заявява „Затварянето на екарисажа в Шумен беше поръчано от политически фигури“. Той е категоричен, че така наречените мобилни инсинератори за унищожаване на умъртвените прасета са бутафорни съоръжения. Агенцията по храните обаче плаща милиони на собствениците им, подчертава Александров.

„Глад за учители в цялата страна“ алармира „Дума“ от първа страница. За поредна година има криза в осигуряването на кадри за училища и детски градини. Освен София и Пловдив, все по-голяма нужда от педагози се чувства в Перник и областта, информира вестникът.

„Пазете педагозите! Те са ваши“, пише в коментар „Стандарт“. „Даскалите не са пъдари, те трябва да обучават, не да събират овце“, пише още в коментара по повод подписка на преподаватели в интернет срещу наредба на просветното министерство. Тази наредба изисква учителите да събират деца в риск от отпадане от училище по домовете. „Стандарт“ пише още по темата със заглавие „30 милиона за прибиране на децата в клас“.

Училищата ще решават дали да отпуснат парите за транспорт и извънреден труд на учителите. Идеята е на министъра на образованието Красимир Вълчев, който е пояснил пред вестника, че са предвидени и ромски медиатори при обхождането на домовете.

„Монитор“ припомня, че при високи температури работодателите трябва да спрат работата на открито. Инспекторите по труда все още залавят работещи без трудов договор.

Председателят на Планинската спасителна служба при БЧК Емил Нешев казва, в интервю за „Монитор“: „Грешно е, че през лятото подценяваме планината“.

„Напусна ни бащата на шопската салата“, пише „Телеграф“. Доайенът на българския туризъм Петър Дойчев почина на 94 години.

Източник : / БНР /

Коментари