Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„НАП пусна приложение за проверка дали данните ни са атакувани от хакерската атака, но от него не става ясно каква информация е разкрита, пише „Сега“ на първа страница. Според вестника сериозно застрашени от информационния пробив са над 47 хиляди българи, а не само 189, както ни уверяваха управляващите, пояснява изданието.

В днешния брой на „Сега“ е публикувано разследване, озаглавено „Борбата с чумата – бутафория за милиони“. Фирмите, с които Агенцията по храните подписа договори за обезвреждане на животински отпадъци, нямат капацитет да реагират на бедствието.

„Монитор“ цитира заключение на Европейската комисия: „България е на път да загуби свиневъдството си“. Стопаните на нерегистрираните животни няма да получат компенсация за щетите. Земеделският министър Десислава Танева призна, че е допусната небрежност в превенцията, пише вестникът.

„И шестте български банки издържаха тестовете на Европейската централна банка“, пише „24 часа“ на първа страница. Провериха трите най-големи банки и трите банки с наши акционери, уточнява вестникът. Страната ни е първата, минала мониторинг след приетите нови, по-строги правила.

„24 часа“ предлага приложение „Докторе, кажи“, в което пише :“До 70 процента от българите над 50 години са хипертоници“. И още: „Безопасно е да се яде месо от заразените свине“.

И в „Стандарт“ е поместен съветът на специалисти: „Не се отказвайте от пържолата, африканската чума по свинете не е опасна за хората“.

До 40 на сто е поскъпнало свинското месо на европейския пазар, пише още вестникът.

„В началото на септември ще са ясни кандидатите ни за кметове“, казва, в интервю за „Труд“ председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. На въпрос с кого управлява ГЕРБ, д-р Дариткова пояснява, че има подписано коалиционно споразумение с „Обединени патриоти“ и въпреки разногласията там тя смята, че всички се придържат към споразумението за управление с хоризонт 2021 година.

В приложението си „Здраве“ „Труд“ цитира министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, според когото има проблем с недостига на медицински сестри. Няма кадрова криза за лекари, допълва той.

Според водещото заглавие на „Дума“ обаче положението с лекарите съвсем не е толкова добро. „Само девет на сто от лекарите са под 30 години, пише опозиционният вестник.

„Стандарт“ информира за още една кадрова криза – „Учители бягат в САЩ и Нова Зеландия“. Нашите кадри напускат заради огромната разлика в заплащането и отличното познаване на чужди езици, с които ще работят отвъд граница.

Според „Телеграф“ учителите ще преподават без учебен план. Програмата ще се нагажда според темпото на класа, предлагат от просветното министерство.

В интервю за „Телеграф“ експертът по туризъм проф. д-р Стоян Маринов заявява: „Туризмът губи заради презастрояването и свръхпредалагането на легла. Необходима е безопасна инфраструктура в общините и по-добра хигиена“.

„Хиляди на Бузлуджа“ е водещото заглавие на „Земя“. БСП отбелязва своята 128-а годишнина, пояснява вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари