Общество

Преглед на печата

"Цената на водата ще расте "служебно" с минималната заплата", пише в заглавие на първата си страница "Сега". Готви се приемането на нов закон за ВиК услугите, който ще промени изцяло формулата за изчисляване на тарифите. Ще се обсъждат варианти за служебно изменение на цената при промяна на компоненти като минимална работна заплата, цена на електроенергията, на доставната вода и др. Това е обявил зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на форум, посветен на ВиК сектора. "Служебно" означава, че дори няма да се налага ВиК фирмите да мотивират нуждата от поскъпване, а Комисията за енергийно и водно регулиране  просто ще одобрява поредното покачване на тарифите, уточнява "Сега".

"Обмислят нова такса водомер", пише по темата "Труд".  По думите на Николай Нанков въвеждането на фиксиран компонент  в цената на ВиК услугата се обсъжда, за да се създадат  предвидими финансови потоци, които да позволят по-ефективно управления на водните дружества, допълва "Труд".

За "ново поскъпване на "Гражданска отговорност", съобщава вестник "Дума". Изданието цитира Константин Велев – ръководител на една от големите застрахователни компании, който пред БНР прогнозира, че най-малко между пет и десет процента ще скочи задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Към оскъпяването ще се добави и цената на общата презастрахователна програма, която секторът трябва да изготви заради поставянето на бюрото "Зелена карта" под специален надзор от Брюксел, посочва още в публикацията си "Дума".

"Още 4 дни порои, дъжд и през юли", съобщава "24 часа". Пред всекидневника синоптикът Петър Янков е прогнозирал, че силните дъждове ще продължат в следобедните часове до петък. По думите му месец юни ще бъде с валежи над нормата, като е възможно средно да се излеят между 100 и 150 литра на кв. м. в някои части на страната. Според синоптика валежи над нормата се очакват и през юли.

"24 часа" цитира думи на вътрешния министър Младен Маринов, който уверява , че засега няма риск от преливане на язовири и реки. Той посети потопените Пловдив и Велико Търново, където посочи, че общините искат за справяне с бедствията 300 млн. лева, а бюджетът е едва 70.
Източник : / БНР /

Коментари