Общество

Преглед на печата

1 500 000 българи са с наднормено тегло, алармира от първа страница "Труд". Данните са на Европейската агенция за изследване на затлъстяването. Александровска болница става първият акредитиран център за лечение на проблема. Децата са сред първенците в Евросъюза по затлъстяване.

"Фирма източва Държавния резерв", съобщава "Дума" от първа страница. Подозират, че в схемата за 30 милиона лева са замесени ръководството на агенцията "Държавен резерв" и председателят й Станимир Пеев. Изданието се позовава на разследване на сайта "Гласове" за добре разработена схема за измами в особено големи размери.

"Бившата кметица на "Младост" получи 20 години затвор за назидание", коментира "Сега". Изключително тежките присъди бяха постановени, въпреки че основните доказателства на прокуратурата бяха компрометирани. Съдия Иво Хинов и колегите му бяха изпратени с освирквания от привърженици на Иванчева и Петрова в коридорите на съда, пише вестникът. 

Според "Монитор" пиарът пробва да предизвика безредици в съда. Става дума за бившия изпълняващ в кметството тази длъжност Петър Кърджилов, който беше арестуван заради буйно изразеното си недоволство от присъдите. Вестникът допълва, че съдът е постановил и конфискация на част от имуществото на Иванчева и Петрова.

"24 часа" цитира съда, според който Иванчева е искала 187 хиляди евро подкуп за себе си. Посредникът и трети обвиняем Петко Дюлгеров не беше арестуван вчера заради здравословен проблем, той беше осъден на 12 години затвор. Изданието коментира, че Иванчева и Петрова са влезли в съда с надеждата, че ще бъдат оправдани. 

"Телеграф" коментира по темата – "Спецмагистратите я посякоха, 20 години затвор за Иванчева, върнаха я в ареста". Съдът отказа да вдигне запора над сметките на осъдените.

Вестникът цитира заместник-главния прокурор Иван Гешев – "Това е най-високата присъда за корупция".

В интервю за "Сега", преподавателят по конституционно право Атанас Славов предлага да бъде закрита антикорупционната комисия. Той смята, че тази комисия изпълнява политически поръчки.

"Пътят за Маказа, където загина бебе, ударено от колата на Лютви Местан, е коварен и опасен", пише "24 часа". През последните десет години убитите на този път са поне десет, допълва вестникът. Лидерът на ДОСТ вече е обвинен за катастрофата, пуснат е под гаранция от 10 хиляди лева.

"Инфлацията подгони 3,6 на сто" е водещото заглавие на "Земя". За четвърти пореден месец има повишение на потребителските цени, отчете статистическият институт. Вестникът цитира специализирания сайт "Инвестор.бг", че за сближаването ни с останалите страни-членки е необходимо инфлацията да е ниска, а у нас тя се е устремила към петмесечен връх.

Българските яйца ще са достатъчно за Великден, информира "Монитор". 30 милиона яйца изяждаме на този празник. Специалисти казват, че нашите яйца издържат на стайна температура 28 дни след снасянето им.
Източник : / БНР /

Коментари