Общество

Преглед на печата

Водеща тема са резултатите от парламентарните избори в неделя и евентуалните сценарии за съставяне на правителство.
"Задава се най-кормпромисната и безпринципна управленска коалиция", пише на първата си страница вестник "Сега" и допълва, че "ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" почти нямат допирни точки в предизборните си програми и афиширани ценности". Те имат и коренно различни геополитически и икономически идеи, коментира още изданието.
Вестник "Капитал дейли" отбелязва по темата: "Петима в лодката. След последните резултати от изборите се очертава коалиция между ГЕРБ и Патриотите с любезната подкрепа на Марешки". Всекидневникът определя като труден бъдещия кабинет. "В очите на Европа Патриотите в правителството на Борисов ще са негатив, още по-зле това би се възприело от Турция", коментира още изданието. 
Вестник "24 часа" пише: "Валери Симеонов заплаши ГЕРБ: Или само 6 секции в Турция, или ще преговаряме с БСП". Съпредседателят на коалицията "Обединени патриоти" е заявил, че условието за не повече от 6 изборни секции ще постави, когато започнат да преговарят с ГЕРБ за съставяне на правителство.  
"Преференции масово пренаредиха листите. Цецка Цачева аут от Народното събрание", посочва вестник "Дума". Изданието обяснява, че съвпадението на номерата в бюлетината и мястото в листата масово е пренаредило бъдещите депутати, като размествания има във всички партии. 
"И учителските внучета с бонус точки за първи клас. Хлапетата на чиновници влизат с предимство в 119-о училище", пише вестник "Монитор". Проверка на всекидневника е показала, че например в 32-ро училище в София децата и внуците на педагогическите специалисти, работещи в училището, ще получат допълнително 12 точки. На същия принцип първокласниците ще мат по 11 точки преднина в 125-о училище, допълва всекидневникът.
Вестник "Стандарт" съобщава: Агнетата по 6 лева килото за Великден. Изданието уточнява, че много прекупвачи се опитват да свалят цената. Само за по-големите агнета, които са над 30 кг, цената може да падне до 5 лева за живо тегло, обясняват още животновъди.
Вестник "Земя" отбелязва, че "Добруджа чака добра зърнена реколта". Според експерти, около 250 кг зърно на декар е очакваният добив.

Коментари