Общество

Преглед на печата

Водеща тема за излизащите днес столични вестници е днешната среща на върха ЕС-Западни Балкани. 
Вестник "Труд" цитира думи на премиера Бойко Борисов, който на лидерска среща на ЕНП вчера заявява, цитирам: "избрахме най-трудното в Европа, защото този регион в близките 20 г. е генерирал много проблеми, смърт и разрушения.

"Тръмп в менюто на евролидерите", пише по темата вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран и въвеждането на мита за алуминия и стоманата са основните въпроси, които лидерите на ЕС са обсъдили на снощната неформална вечеря в София.
"Хората с увреждания със и над 90% да получават до 1 минимална зплата". Това е една от идеите за нов Закон за хората с увреждания. По информация на всекидневника идеята е те да имат право да избират дали да получават пари на ръка, или да се възползват от личен асистент. Амбицията е промените да са готови наесен и да се прилагат от началото на 2019 година, допълва "24 часа".

В интервю за изданието министърът на образованието Красимир Вълчев заявява: "Спираме безкрайното разкриване на факултети" и посочва, че 3 млн. лева са предвидени за специалности с недостиг на кадри в професионалните гимназии. По думите му най-големият недостиг е в техническите професионални направления.
"Антикомунизмът слезе в IV клас", съобщава вестник "Дума". Изданието обяснява, че фашизмът липсва, а социализмът е престъпен според преработен учебник на "Просвета". Министър Красимир Вълчев се оправда вчера, пише изданието, че когато се учи българска история, акцентът трябвало да е върху "комунизма".

"Журналисти от над 10 страни призоваха ЕС да защити свободата на словото", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега".  Журналистиката в Европа е застрашена, а Европейският съюз се прави, че не забелязва настъплението на много правителства срещу свободата на словото. За това алармираха вчера журналисти, издатели и неправителствени организации от над 10 европейски държави, които взеха участие в конференцията "Медийна свобода и плурализъм" в София. Те приеха декларация "Свободата на медиите в Европа: Код червено", в която се изреждат редица примери за политически контрол и репресии върху медиите и се предлагат конкретни решения за проблема. Според тях такива има върху медиите в България, Полша, Унгария, Малта, Словакия, Чехия и Сърбия.
Източник : / БНР /

Коментари