Общество

Посрещаме Великден със слънце и дъжд

Написано от Пещераинфо

До края на седмицата, завършваща с Великден, времето ще бъде динамично и променливо, в сряда все още с температури, по-ниски от нормалните за втората половина от април, съобщиха от НИМХ. Минималните ще са между 0° и 5°, в отделни котловинни полета в Западна България и малко под 0°, максимални – предимно между 10° и 15°.

След временно разкъсване и намаление на облачността през нощта срещу сряда, в сряда тя отново ще е значителна и на много места от северозапад на югоизток ще превали дъжд, в районите с надморска височина над 800-900 m – сняг. В сряда вятърът за кратко ще бъде с южна компонента, по-добре изразен в Източна България, в четвъртък отново ще се обърне от запад. Дневните температури ще се повишават и максималните в четвъртък ще са предимно между 15° и 20°.

В четвъртък и петък вероятността за валежи в повечето райони е незначителна. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. В петък ще бъде и по-топло – в по-голямата част от страната дневните температури ще надхвърлят 20°; все пак на изолирани места в планинските райони в следобедните часове не е изключено да превали краткотраен дъжд и да прегърми.

В събота и неделя сутрин ще бъде с повече слънчеви часове, след обяд с развитие на купеста облачност. На повече места през първия ден главно в Западна и Централна България, а втория – в отделни планински и източни райони, ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. По-голяма е вероятността за по-интензивни явления в събота, когато и дневните температури слабо ще се понижат, а в неделя и понеделник отново ще се повишат.

В понеделник по-късно след обяд в отделни райони в Западна България ще превали краткотраен дъжд.

Коментари