Култура Любопитно

Пазарджишки художник избра Пещера за първата си изложба

Пещера.На 65-годишна възраст един художник реши да направи най-накрая самостоятелна изложба и реши това да се случи в Художествената галерия в Пещера. Любопитното в тази новина е, че художникът на практика няма нищо общо с Пещера, но обича Родопите и така се случва, че много от непоказаното в други изложби, днес е окачено по стените на пещерската галерия. Художникът е Ангел Рашев, родом от Първомай, но свързал живота си с Пазарджик.  

rashev-kartini

Изложбата е аранжирана от Илия Тончев. В нея са показани рисунки, графични произведения. При представянето и Коко Анастасов изтъкна, че Рашев показва фентъзи живопис, взаимствана от Салвадор Дали. През всичките години муза на Ангел е съпругата му Вили. Обича да рисува и сина си Симеон. Самият художник призна, че в творчеството си обича да използва митологията.

Музата на художника - съпругата му Вили

Музата на художника – съпругата му Вили

Ангел Рашев бе поздравен лично от кмета на Пещера Николай Зайчев, който не пропусна да отбележи доброто сътрудничество межу дружествата на художниците в Пещера и Пазарджик. Присъстващите приятели и гости на изложбата разгледаха показаните творби под съпровода на изпълнителите от националния мандолинен оркестър – диригентът и композитор Илия Митрев и Васил Налбантов.

rashev-mandolini

Още за Ангел Рашев

Завършва средно образование в  Училище по изкуствата-гр. Котел, специалност „Дърворезба” и висше във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност  „Скулптура”.

Участвал е в редица общи изложби на Дружеството на пазарджишките художници в страната и чужбина.

Дарява  скулптурата на Майката, която се намира във фоайето за изписване на новородените в  АГ отделението на МБАЛ- Пазарджик.

Автор е на стенните  пана  в ОУ „Христо Ботев” в гр. Пазарджик  и ОДЗ „Юрий Гагарин” в гр.Пазарджик.

Член е на Управителния съвет на ДПХ.

 

 

Коментари