Култура

Неправителствени организации се обявяват против разделянето на новородените от майките си в първите часове след раждането

Написано от Пещераинфо

Неправителствени организации се обявяват против разделянето на новородените от майките си в първите часове след раждането. Разделането им за няколко часа, докато се извършват рутинни дейности – миене, мерене, поставяне на ваксини на бебето, нарушава правата на майката и бебето, каза в Националния пресклуб на БТА Аглика Московска от сдружение „Родилница“. Стандартна практика в българските болница е бебето да е отделно от майка си между 2 и 6 часа при нормално раждане и между 12-48 часа при Цезарово сечение, допълни Московска.

Най-ощетени са майките, чиито деца са недоносени, уточни тя. Разделянето на бебе от майка е причина за увеличаване на нивото на адреналин у майката, повишаване на чувството за страх от неизвестното, докато незабавният контакт между тях води до отделяне на хормоните окситоцин, ендорфини и пролактин, което улеснява началото на кърменето. Според Световната здравна организация най-доброто място на новороденото е в ръцете на майката, допълни тя.  Сдружението започва кампания „Първи контакт – кампания за неразделяне на майката и бебето след раждането и по време на болничния престой“. Повече информация за кампанията е публикувана на сайта на сдружението.

 

 

Коментари