Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

На 6 февруари 1880 година в Пещера се провеждат първите избори след Освобождението. Изборите се провеждат по Румелийския избирателен закон. Мандатът на Общинския съвет е тригодишен. Първите общински избори в Пещера преминават спокойно. В града още не съществуват политически партии. Избран е общински съвет в състав : Димитър Гьошев,  Йосиф Кузмов, Али Пехливан, Петър Зафиров, Петър Топчиев, Ламбри Костадинов, Петър Пунджев и Христо Цикалов. Според Органическия устав длъжността на кмета е почетна, т.е. безплатна. Дава се обаче право на общинския съвет да им определя така наречените “представителни пари”, които могат да достигат до една годишна заплата.
За първи кмет е избран Димитър Гьошев, преизбиран за кмет през 1883 год.  Димитър Гьошев  е активен участник в подготовката на Априлското въстание и член на революционния комитет в Пещера. В дните на Априлското въстание отива в Брацигово и там взема участие в сраженията. Получава поборническа пенсия. Дълги години е председател на училищното настоятелство.Симпатизира на Либералната /казионна / партия. Занимава се с търговия на дървен материал и кожи.През 1895 година е завеждащ агенцията на Б.Н. Банка в Пещера.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

На 20 ноември 1937 г.  за първи път в Пещера се празнува по официален и тържествен начин Голямата архангеловска задушница. Точно в 12.15 часа започват да бият камбаните, спира се всякакво движение на хора и превозни средства, всички застават в минута мълчание в почит към падналите за Родината и и към всички покойници.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

На 3 ноември 1880 година в Пещера е основано дружество “Св.Панталеймон”, като клон на пловдивското дружество.То е предшественик по дейност на дружество “Червен кръст”, което се учредява по-късно през 1885 г. и действа по време на Сръбско-българската война.Дейността на дружеството се свежда до грижи към болните, недъгавите и старите хора, към разпространението на здравна просветна литература и хигиена. Пещерското дружество открива на 1 септември 1883 год. първата околийска болница в Пещерска околия.,настанена в метоха на църквата “Св.Петка”.Издръжката на болницата е изцяло за сметка на пещерските граждани., на техните дарения. До Съединението, когато издръжката се поема от Пещерската община.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

Пещера.На 8 октомври 1898 г. Умира дългогодишния учител Михаил Куманов. Той е роден през 1825 г. в гр.Елена и пристига в Пещера през 1849 г. В пещерското училище даскалува цели 21 години – до 1870 г. и утвърждава взаимоучителния метод на обучение. Учителствува в Пловдив известно време – до 1885 г., след което се завръща и до края на живота си живее в Пещера.

 

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

На 1 октомври 1917 година в Пещера е осъществена първата телефонна връзка.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

Пещера.На 10 септември 1963 г. космонавтите Валентина Терешкова и Валери Биковски посещават Пещера.. Първата жена- космонавт в света и нейният колега космонавт преминават от Батак през Пещера . Днешната улица “М.Такев” по цялото и протежение  е задръстена от пещерци, които бурно аплодират космонавтите.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

Пещера.На 15 август 1886 г. в Пещера се провежда митинг в защита на княз Александър Батемберг . Поводът е извършеният в София държавен преврат, чрез който военни – русофили свалят княза от власт. Един от тези, които участват в арестуването на Александър Батемберг е пещерецът Михаил Такев – бъдещият голям политик на България, тогава юнкер във Военното училище в София. Населението на Пещера приема резолюция, която осъжда преврата и отстраняването на първия български княз след Освобождението. Протестната телеграма на митинга е подписана от кмета Петър Учкунов, както и от Георги Гаджев,  Михаил Сугарев и Иван Стоянов.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Пещера.Боян Болгар посещава Пещера на 1 август 1937 г.  Довежда го пещерецът д-р Христо Г. Каракънев и отсядат в родната му къща.  Води го из Родопите и на курорта “Св.Константин”. Боян Болгар е есеист, романист, драматург, основател на литературен вестник “Лост” и на книгоиздателство “Перун”. Изразява впечатленията си от краткото си пребиваване в Пещера и в Родопите в един чудесен пътепис ”По нещо от всички стихии на Родопа” публикувани в книгата му “Близо до земята” 1939 г. Това е най-подробен пътепис за Пещера, вярно и художествено написан, разказващ просто за пещерското гостоприемство, за града и неговите забележителности, за кичестите дворове, за безвъзвратно изчезнали неща, като старите воденици, за много щъркелови гнезда. Оригинално нарича “асансьор от планината” пряката пътека –“Правеца”-от курорта”Св.Константин”до м.”Дълбочица”. Авторът с този си летопис остава завинаги в летописа на Пещера.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

Пещера.На 25 юли 1939 г. Богдан Филов посещава Пещера.Като министър на народното просвещение присъства на церемонията  и е кръстник на знамето на Пещерската смесена гимназия “Св.Климент Охридски”.Епископ Демаскин от Пловдивската митрополия  отслужва молебен и с кратко слово  го връчва на Министъра , който от своя страна  с напътствени думи го връчва на знаменосеца  Димитър Бояджиев. Проф.Богдан Филов  по-късно става Министър-председател на България /1940-1943/, регент /1943-1944/, съден и осъден от народния съд на смърт.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

Пещера.На 16 юли 1938 година Пещера посреща новоизбрания митрополит Кирил със звън на камбани и специално изградена арка.Избран е на 29 май 1938 г.след смъртта на пловдивския митрополит Максим. Посрещнат е от архиерейския наместник Димитър Коприваров, кмета  Нейко Личев,представителна военна рота, всички свещеници от околията , ученици и много граждани.. След приветствените речи е отслужен молебен в църквата “Св.Димитър”, където митрополитът произнася слово.. На другия ден освещава новооткрития старчески дом в града.Втори път идва на 2 юни 1940 г.

Коментари

Общество

На този ден в Пещера…

Написано от Пещераинфо

Пещера.На 14 юли преди 11 години в Пещера се провежда работно съвещание на Комисията по участие на жените в местното самоуправление към Националното сдружение на общините в България. Гост на срещата е г-жа Майлс – съпруга на американския посланик в България.

Коментари