Култура

Костадин Филипов и Маркос Хиралт Торенте се представиха пред пещерци

Написано от Пещераинфо

Пещера.Любителите на писменото изкуство в Пещера имаха уникалния шанс да се запознаят с творчеството на трима автори. Художествена галерия "проф.Веселин Стайков" бе домакин на среща с Костадин Филипов, Маркос Хиралт Торенте и задочно с последната кника на Маргарита Петкова, която за жалост не можа да присъства на срещата. Събитието бе организирано от НЧ"Развитие".

Със своята стихосбирка "На дъх от лятото" телевизионният журналист Костадин Филипов ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени с дебютната си стихосбирка. 

Пред пълната зала на галерия Косьо Филипов сподели, че стиховете в "На дъх от лятото" са писани в последните три години. Освен от голямата споделена, несподелената и изпепеляваща любов, книгата е вдъхновена и от семантиката на числото 24. Дебютната стихосбирка на Костадин Филипов е събрала 48 стиха – тънката му и многопластова поезия, през която той пътува като откривател. Лириката му ни променя, тя ни носи от делничното и градското към пространството на празника с мелодия от струните на най-фините човешки емоции. Стиховете на Костадин Филипов са празник на духа и интелекта, но също и на чувствата. Докосването до поезията му е магия, която превръща читателя във философ, творец и мечтател. Потапя се в слова от нежност, разтваря се в морска пяна и се преражда в утрешния ден с вяра в нова любов. Искрено с присъстващите той сподели, че първото си стихотворение е написал в теснолинейката, като студент, пътувайки за погребението на своя дядо.

Костадин Филипов представя своята стихосбирка "На дъх от лятото". Стиховете нямат заглавия,за да може всеки да намери своето заглавие.

Публикувахте от Peshterainfo Peshtera в Четвъртък, 13 юни 2019 г.

Костадин Филипов е журналист и телевизионен водещ, отдаден на професията си повече от четвърт век. Той започва кариерата си още на 13-годишна възраст в радио „ЧЛК“, Велинград. Паралелно със следването си в ПУ „П. Хилендарски“, специалност Българска филология, работи като новинар и автор на всекидневни актуални и музикални предавания в Обединени радиостанции „Канал Ком“. Телевизионната му кариера започва в ТВ „Евроком-Пловдив“ като репортер и водещ на новини, след това е водещ и редактор на централната новинарска емисия и „Темата на Нова“ на Нова телевизия. Професионалният му път минава през ТВ7, където е водещ на новини и предаването „Дневен ред“, редактор на риалити формата „Фермата“ по BTV, а днес е редактор в предаването „Преди обед“ по BTV. Главен редактор е и на информационния сайт delo.bg.

Публиката се срещна и със ​световно признатият испански писател Маркос Хиралт Торенте. Той е в България заради литературния фестивал „Пловдив чете“, което даде шанс на пещерци да се срещнат с него.  Той представя у нас новата си книга „Краят на любовта“ и романът му „Време за живот“ (издадени от „Персей“ и преведени от Румен Руменов).

Маркос Хиралт Торенте е роден в Мадрид през 1968 г. в семейство, свързано с изкуството (баща му е известен художник, дядо му – писател). Завършва философия в Автономния университет на Мадрид. Литературният му дебют е през 1995 г. със сборника разкази „Разбери ме“. През 1999 г. е признат за един от най-обещаващите автори на Испания, когато събира овациите на критиката и печели с „Париж“ награда „Хералде“ за роман, а със сборника разкази „Нищо не се случва самò“ – награда „Фурест и Рока“. Световният му триумф идва с романа „Време за живот“, спечелил Националната награда за литература на Испания и италианската награда „Стрега“ в конкуренция с българския писател Георги Господинов. За „Краят на любовта“ получава международната награда за литература „Бреве Рибера дел Диего“.

„Време за живот“ е вълнуващ и дързък автобиографичен роман за драматичната връзка между баща и син, за тъжните моменти и опасните кръстовища в живота. Една смела и красива изповед, за която четящите хора по света говорят. Художник бохем, бащата напуска съпругата си и невръстния си син, за да води свободен живот. Липсата  му се отразява върху мисленето и душевния свят на сина, повлиява и гледната му точка към света. Години по-късно, когато бащата се разболява тежко и му остават две години живот, синът му се грижи за него. В изтичащото време за живот двамата преосмислят пътя, който са изминали, обременен от вината им един към друг.

„Краят на любовта“ е посветена на най-красивото, но понякога тъжно и болезнено чувство. Кога любовта бяга от сърцата ни или ние се отдалечаваме от нея? Кога се къса нишката на любовта и защо, веднъж прекъсната, тя не може да бъде повече възстановена? Героите са на различна възраст, с различен социален статус, но с еднакви драматични съдби. Болката им е обща – трайно и безвъзвратно изгубена любов. Героите се лутат и търсят изход в един безкраен лабиринт, искат да избягат от действителността и да намерят своя остров на щастието.

Мъж и жена отиват на отдалечен остров край бреговете на Африка и връзката им е разрушена от объркващата среща с друга двойка. Младеж, привлечен от своята братовчедка и нейния съпруг, става свидетел как любовта изстива между тях, но те остават нейни пленници цял живот. Целомъдрената, но всепоглъщаща любовна връзка между момче с неспокоен дух и богато момиче оставя белег, който никога не може да бъде излекуван. Синът на разведени родители се опитва напразно да ги събере, преди да осъзнае защо не може.

Изящен стилист, с изключителен психологически усет авторът умело прониква в човешката душа и с малко, но точно подбрани думи описва преживяванията, вълненията и мислите на хора, загубили най-ценното в живота си.

 

Коментари