Вашите сигнали Култура

И в Пещера Хора́ за хората

Пещера. В Пещера всяка неделя ще се играят хора́ за хората. във втория почивен ден от 16 до 19 часа всички са добре дошли на центъра, за да поиграят български хора. Община Пещера подпомага инициативата на гражданите.

Българските фолклор и Хора́ съдържат дълбок езотеричен пласт и съхраняват могъщо закодирано познание за вселената и послание към Хората. Вибрационнатта им мощ синхронизира и настройва човешките души и тела към честотите на Природата, в съзвучие с многообразието и единността на проявленията на Божественото. Така се получавало безкрайното преливане, завихряне и обмен между Небето, Човека и Земята. 

Българското Хоро от хилядолетия събира хората да играят хванати един за друг в кръг, с музикантите, гайдар и тъпанджия, в центъра. Хорото е огледало на космичното като: енергетичен модел на нашата Слънчева система, където Тъпанът е слънцето а Гайдата е енергията на неговите лъчи; движението на играчите по посока, обратна на часовниковата стрелка – както се движат планетите около Слънцето, и с кратка промяна на посоката, по подобие ретроградно планетно движение от гледна точка на Земята. Всяка стъпка, всеки детайл отразяват принципите на свещената геометрия и създават синхронизация и вибрационен резонанс между вселената и човека, между Божествения източник и проявлението във всички пространства и измерения на видимия и невидимия свят. Хорото е ретранслатор на космична енергия и същевременно мощен генератор на психична, физическа и духовна мощ за Хората.

Традицията на Хорото е събирало цялата общност ЗаЕдно хилядолетия наред на празник и всяка неделя (стотици и хиляди недели) – млади, стари и деца, всички поколения и цялата природа – в един общ ритъм, в свещен ритуал на единението. Селският мегдан или градският площад в неделя е бил основен център за общуване и обмен, място за веселба и танци. Векове наред на празник, към хорото на мегдана от всички страни са се стичали пременени всички жени и мъже. И скоро там се е завихряло веселие, водещо до прилив на физически сили, екстаз на духа, извисяване на съзнанието и чувство за общност. 

Българското Хоро е мощна интегрална енергийна практика, съпоставима с цигун, йога или паневритмия, обединяваща музика, движение, и песен в пълен синхрон. Хорото поддържа и подхранва здравето, силите и способностите на Хората на високо равнище. А в центъра на Хорото гайдата и тъпанът задават вибрацията на вселенската енергия и ритъма на космическия пулс и настройват антените на Хората в Хорото, за връзка с и за разпознаване на Божественото във всяко творение на мирозданието. За да вярват и помнят Хората че са част от Бога, канал между Небето и Земята, съществуващ за да твори реалност пълна с хармония и чудеса. 

И чудесата наистина са ставали, стават и ще стават по свещената Земя Българска!… 

С Вяра, Радост, Любов и Присъствие… Тук и Сега… Да Пребъде!

Коментари