Вашите сигнали Общество Политика

Д-р Лиляна Кавръкова: На последната сесия се извършиха действия, срам за едни и в ущърб на други

Написано от Пещераинфо

Здравейте, приятели,

Сърдечен поздрав на всички хора, на които им пука за нашето настояще и бъдеще!

От доста време не съм писала, тъй като, както винаги съм казвала, в Община Пещера живеят интелигентни хора или поне 90 процента са наясно какво се случва и какво се пише. От около година след всяка сесия следват коментари, които, съвсем отговорно заявявам, са или непълни, или подвеждащи, или съвсем откровени лъжи.

Публикуваха се докладни в интернет пространството, които са напълно изрядни и законосъобразни, но се разчиташе на това, че никой не ги чете, пък и така хвърлени, никой няма да ги разбере. Е да, ама не! И на децата е ясно, че ако бяха незаконни, щяха да са в прокуратурата или скрити дълбоко с гриф „Строго секретно“.

След последната сесия чашата преля, а нанесените вреди са вече неприемливи и това ме провокира да застана пред вас с името си и да ви обясня какво точно се случва.

Че се лъже безогледно веднага ви привеждам доказателства:

Да, сесията на 28 август не се излъчи пряко, но по технически причини.  За лош късмет на лъжещия има я на запис и всеки може да я гледа.

Да, г-н Зайчев е издал заповедта се изплатят законните обезщетения на г-н Вукев. В нея сума няма, но явно са я сметнали. По- важното е, че тези пари са от бюджета на В и К и ще се изплатят, защото г-н Вукев  беше уволнен незаконно с единайсетте гласа на  опозицията. Ето това са допълнителни разходи, но нека да се знае  благодарение на кого са. И сега питам: кому беше нужно всичко това? Като гледам сега тече „кристално“ чиста вода и няма никакви аварии (питайте живеещите в турската махала), направо сме за рекордите на Гинес.

Пуснаха пак вече напълно изтърканата плоча Биовет. Имотът,  за който става дума, не е отчужден  и процедурата е напълно законна. Нито Биовет са предлагали пари, нито някой е искал, а още по-малко е взел. Чуете ли някой да намесва името на Биовет, значи иска пари и, разбира се, ще получи. Начините за това са два. Първият- подаваш заявление за работа и започваш да ги заработваш, както правят всички стойностни хора, работещи там. Вторият – да се възползваш от щедрите дарения – спортни площадки, учебни кабинети и лаборатории, супер модерно оборудване, стипендии, помощи за сираци и други, и други, които са за всички. За съжаление на някои, индивидуални няма.

И сега същественото, което произлезе от тази сесия и за което всички мълчат. На нея се извършиха действия, срам за едни и в ущърб на други, гласувайки ПРОТИВ  внесените от Общинска администрация докладни № 106 и 107/19.08.2019 г. След Техникума дойде ред и на други публични институции. Тук отварям скоба  – въпреки черния PR и осуетената възможност за саниране в него ще учат около 170 ученици в 9 паралелки  по пет специалности.

Визирам отхвърлената актуализация на вече гласувания и утвърден в началото на годината бюджет. Нека да е ясно, че става въпрос за налични средства, а не за изразходване на допълнителни! И така, уважаемата опозиция отхвърли :

  • Озвучаване и осветление на читалището в с. Радилово. Г-жа Марена Вачкова и хората ѝ работят от сърце и имат впечатляващи резултати, работят и през отпускарския, летен сезон. Но няма да получат тези 12 000 лева не за друго, а за да се пречи на кмета и екипа му и за да може през октомври да се тръби „Не направиха това, това, това…“ Г-н Харизанов обясни много ясно колко добре работи читалището и колко важно е за селото. Но на кого му пука? За пореден път радиловци са прецакани от „мислещите“ за тях. Под секрет – от близи до опозицията научихме, че са били готови да гласуват „ЗА“, но са получили позивна по телефона от съседна Гърция и край на съобщението!

 

  • Изграждането на два броя алуминиеви телескопични рампи за лесен достъп на хора с увреждания до Общинска служба Земеделие, както и устройство за изкачване на стълби за инвалидни колички. Те са задължително изискване по европейските стандарти, но по-важни са човешките стандарти. Никой от нас не е застрахован.

 

  • Ежедневно медиите ни показват апокалиптични картини на горящи сметища.На този фон спряха средствата – наши, собствени, отчислени по Наредбата за депониране на отпадъци, които щяха да се използват за рециклиране на сметта. Така губим 1,5 млн от европейските средства. Помните загубените 3,5 милиона за компостираща инсталация, помните как извиваха ръцете на кмета при гласуването на увеличението на такса смет. Изобщо им е през… корема за нашия боклук. После нямало спечелени проекти…

Има още няколко точки – отхвърлени – добре мотивирани и обяснени в докладните, всеки може да ги види. Пробваха и процедурни хватки – за отлагане на решенията и  разделяне на точките, както при Техникума. Кое според вас от изброеното по-горе не заслужава да се случи, при положение, е парите ги ИМА?

А да припомним, че мнозинството направи проблем и с гласуване на средства за изграждане на 9 броя Wi-Fi зони в града. За щастие, намериха се европейски пари и това се случи. Иначе, SORRY, младежи, че можеше и да не стане, но трябва да се мачка Зайчев! Нищо, че горите вие!

 

Последните сесии се гласува 11/10 срещу всяко продуктивно предложение. Пропуснахме много неща, загубихме много възможности и пари. Най-лошото е, че ако продължава така,   нищо добро не чака Общината. Общинските съветници са избрани да работят за просперитета на хората, а не да блокират предложенията на кмета, защото всички сме потърпевши.

В този ред на мисли дори и ние десесетте съветници не изпълняваме задърженията си на сто процента. Аз съм научена, че първо ще работя и после ще получа възнаграждение. На практика се оказва, че не го заслужавам. Затова няма да използвам за себе си заплатата си за м.  Август. До няколко дни ще разберете за какво ще я даря. Всички, които ме познават добре, са наясно, че това не е нито популизъм, нито PR акция. Така го чувствам – така постъпвам. На тези, които в момента се подсмихват ехидно, подарявам глухарче.

Дотук бях съветникът д-р Кавръкова.

Като човек и гражданин, който живее, работи и плаща данъци тук, не съм съгласна с парите ми да се плащат заплати на хора, поставящи себе си над избирателите. Аз мисля така, за вас не знам!

Мили хора от Радилово, живеем в 21 век, не в робовладелческия строй. Кметът г-н Харизанов постъпи достойно като напусна сесията след гласуването. Вие го попитайте защо! С какво сте по-лоши от останалите, при положение, че нещата в селото потръгнаха? Почисти се основно, правят се тротоари, поетапно се остраняват дефектите от прословутия воден цикъл, църквата засия в целия си блясък, многократно се увеличиха културните изяви, благодарение именно на читалището. Селото придоби съвсем нов облик и хоп! – дръпнаха ви шалтера. Време е да проумеете едно – това, което можете и знаете, не може никой да ви го вземе!

Оставам вярна на хората от Общината. За четири години нито съм ви ощетила, нито съм ви излъгала! Продължавам да стоя здраво на краката си, продължавам да стоя вдясно, продължавам да се гордия с македонските си корени.

Оставам с уважение към всички вас. Бъдете благословени!

P.S. Извинявам се за по- дългото изложение, но лъжите и заблудите наистина са много и е редно да бъдат изобличени. Вие го заслужавате!

( Добре, че си пиша сама! Иначе щеше да ми струва много пари или много обещания…)

 

 

 

 

Коментари