Култура

Вдъхновение от природата – галерията представя Велко Кисимдаров и Ясен Шуров

Пещера.В ХГ"Проф.Веселин Стайков" беше открита изложба живопис и дърворезба. Своите творби пред любителите на изобразителното изкуство от Пещера представят Ясен Шуров и Велко Кисимдаров. 

При откриването на изложбата, уредничката на галерия Митка Млячкова представи творците.

Велко Кисимдаров е познат на своите съграждани с прозвището „Магията“ не само заради философските мисли, а и заради таланта и възможностите му при работа с длетото. Дърворезбата е своеобразно и трудоемко изкуство. За да сътвори от обикновен къс дърво малка фигурка или някакво изображение, трябва да се приложи и магия, известна само на творците, посветили се на това тайнство.Всяко дърво, според него, има своя душа, която творецът трябва да докосне, за да му заговори със свой език. Гората е тази, която му дава всичко, която го зарежда с нови идеи, с живителна сила, за да работи и открива нови хоризонти. Творбите на Велко Кисимдаров внасят уют в домовете на почитатели на дърворезбата от Германия, Турция, Гърция, Русия и България. Той вярва в магията на своето творчество, защото влага сърце и душа.

Ясен Шуров е от Селча – малкото девинско селце, кацнало като лястовица по стръмните склонове на планината. В творбите на Ясен Шуров се усеща трайната връзка на художника с планината. Планината е пространният му извор на вдъхновение. От решаващо значение е и влиянието на руската класическа живопис, която той от рано познава. Изявява се преди всичко като пейзажист – повече от три десетилетия. Творбите му показват човешкото преклонение пред магията на природата, използва изображението на фигурата, за да допълни характеристиката на пейзажа. Живописта дава най-големи възможности за отразяване душевността на твореца. С тази изложба той се представя с …… платна, но във всяко едно платно се е побрала красотата на планината. Има картини в частни колекции в Америка, Англия, Германия, Австрия, Полша и Сърбия.

Изложбата на двамата автори ще остане подредена в галерията до края на този месец.

Коментари