Култура

Ансамбъл „Славейче“ – песен синор няма, хоро не старее…

Пещера. "23- години Ансамбъл за народни песни и танци „Славейче” пази и съхранява автентичния фолклор, подхранва българския дух и ще продължи да го предава на поколенията", каза за Пещераинфо Елена Баренска – създател, художествен ръководител и хореограф на ансамбъла в Пещера. "Славейче" е фолклорен ансамбъл за народни песни и танци. Основан е на 1 октомври 1995 г. към СОУ „Св. Климент Охридски“, като наследник на ансамбъл „Здравец“. От Ансамбъла при Център за подкрепа и личностно развитие към Обединен детски комплекс / ЦПЛР- ОДК /  се похвалиха, че 2018 година е била много ползотворна.

Имат спечелени златни, сребърни и бронзови отличия от престижни прояви проведени в страната и чужбина. Детски фолклорен фестивал "Клептузки ритми", "Лазарска броеница" и "Пролетно хоро" са форуми на които успяхме да сложим нещата на един кантар и видяхме на какво ниво сме и ние самите, признава Баренска. Успешни изяви пещерските таланти бележат с участията си в Международен фестивал Струга – Охрид Македония и "Еврогрейд" в Китен. Призови места за таланта на танцьорите бяха присъдени в Международен фестивал Хасковски минерални бани и в Трети фолклорен фестивал "Св. Константин" над Пещера.  "Славейче" се представи успешно и в Национален конкурс за руска песен и танц – Казанлък. 

Участията във фестивалите са осъществени с финансовата подкрепа на Община Пещера. Ансамбълът представя традиционни песни и танци от всички фолклорни области в България. Състои се от 90 ученици между 3 и 18-годишна възраст.  "Надяваме се, че няма да изпитваме липса на кадри. Засега не мога да се оплача от липса на кадри за ансамбъла. Имаме идея да направим няколко нови танца за предстоящите Коледни и Новогодишни празненства", допълни Елена Баренска.

 

Коментари