Общество

Жители на Радилово благодариха на Дончо Баксанов за помощта при решаване на проблем с водата за напояване

Водачът на листата на ГЕРБ за Пазарджик д-р Дончо Баксанов и кандидатът за народен представител Десислава Костадинова  се срещнаха с жители на с. Радилово, община Пещера.

Хората благодариха на д-р Баксанов за оказаната помощ при решаване на проблем с т.нар. стопанска вода. Темата бе поставена при предишна среща и тогава в качеството си на областен управител Дончо Баксанов пое ангажимент да посредничи в създалият се спор с „Напоителни системи” в Пазарджик.

Земеделската земя на Радилово е една от най-плодородните и осигуряването на вода за напояване е от изключително значение, споделиха жителите на селото. Те настояха да се преразгледа законовата разпоредба за задължително монтиране на водомери на съоръженията за напояване, тъй като уредите са с непосилна цена за производителите.

Дончо Баксанов  посочи, че за следващият програмен период правителството на ГЕРБ е договорило 1,2 милиарда лева за хидромелиорации. „Тези средства ще бъдат вложени в реновиране на съществуващи и изграждане на нови системи за напояване”, допълни той. „Нека не забравяме също, че цената на водата за напояване при нас е най-ниска в страната”, каза още водачът на листата. Баксанов подчерта, че от 2014 година българските производители вече ще получават равни субсидии с тези на европейските си колеги.

Десислава Костадинова акцентира върху това, че за популярните мерки по Програмата за развитие на селските райони са осигурени и допълнителни средства. Тя припомни също, че по време на управлението на ГЕРБ в община Пещера са спечелени проекти по европейски програми за 60 милиона лева. „Реализацията на голяма част от тях приключва сега, но те не са заслуга на настоящето управление на БСП в общината”, обясни Костадинова. Тя призова хората да не се поддават на манипулации по този въпрос, защото по думи те й „настоящите местни управници си приписват чужди постижения”.

Коментари