Общество

Време е за фестивал

Пещера. Международният етнокултурен фестивал «Културата на бъдещето и бъдещето на културата» в Пещера стартира с Национален пленер на детската рисунка на тема „Ръка за ръка, децата променят света – Пещера 2015”. Пленерът се организира от читалище „Развитие”. В него участват 14 деца от Благоевград, София, Варна, Нови Искър и Пловдив. В сряда и четвъртък младите художници  ще рисуват на крепостта „Перистера” и в Брацигово, а в петък творбите им ще бъдат показани в изложба на открито. Паралелно с това бе открита и изложба на художничката Елена Хаджистоянова, която подари на читалището своя картина.

Фестивалът продължи с литературен форум  “Младежта за диалог и взаимно разбирателство”, в който участваха лауреатите от конкурса „Спас Зафиров”, които писаха есе на тема „Добрите дела –предай нататък“. В художествената галерия пък е подредена етнографска изложба на експонати от културното и историческо наследство на различните етнически групи.

Утре вечер фестивалната програма предлага дефиле на участниците в Международния етнофестивал и концерт на фолклорните състави от чужбина и страната. В петък центърът на Пещера ще е карнавална сцена.

DSC05712

Преди първата проява от фестивала пък кметът Георги Козарев пък се срещна с ръководителите на ансамбъла от Турция.

Коментари