Общество

Вино, легенди и много усмивки на „Перистера“

Пещера. Най-доброто вино в Пещера прави Георги Ставракев от Пещера. Това показа конкурсът за домашни винопроизводители, част от втория празник на виното в крепостта „Перистера”. Втори остана Михаил Паев, а извън тази класация беше отличена реколтата на съфамилника му Илия Паев. В категорията „Бяло вино” технолозите обявиха за най-добро това на Стоянка Христева от Радилово. Всички те бяха наградени от кметът Георги Козарев.

Освен дегустация на вино и раздаване на награди Празникът, разбира се, беше съпроводен и от богата програма.  Гости и жители на Пещера чуха легендата за гръцкия бог на виното Дионис, а крепостните стени се превърнаха в чудесен декор за демонстрацията на Сдружение за антична и средновековна реконструкция „Сила“ – Пловдив. Тя включваше древни ритуали, четене на Омирови стихове за веселия бог, както и антична фехтовка с къс меч.  

Припомняме, че в момента тече гласуване, което ще определи новите чудеса на България. С чудесни шансове да спечели е именно пещерската крепост „Перистера”.

Как можете да гласувате вижте тук:

https://peshterainfo.com/lyubopitno/item/7106-peshtertzi-haide-da-se-prebroim

Коментари