Институции

В Пещера е обявено частично бедствено положение

Написано от Пещераинфо

Пещера. Частично бедствено положение обяви кметът на Пещера Георги Козарев. Причината е тръгнало свлачище, което засегна част от пътя за курортното селище „Св.Константин” и вече е близо до последната къща в края на града. Зам.кметът на общината инж. Николай Атанасов обясни, че целият скат е от глина и от многото валежи е станал неустойчив. Оглед на мястото тази сутрин са направили както кметът, така и неговите заместници.

Сигнал, че нещо се случва е подала живеещата в къщата, най-близо до свлачището Здравка Маркова. Около 6 часа тя е чула падащите камъни и дървета.

В момента екипи на БКС са на мястото и се опитват да ограничат последствията от започналия свлачищен процес.

avarii komisia

На свое заседание комисията по бедствия и аварии реши работна група да провери състоянието на терена.Ако се окаже, че земната маса може да прекъсне цялостно шосето, движението към летовището ще бъде спряно. На този етап се преустановява преминаването на тежкотоварни автомобили, тъй като дясното платно от пътя е разрушено и опасно, то е обозначено с пътни знаци, които пречат на преминаването по него.

Пряко засегнати са и оптични кабели, ако те бъдат прекъснати без телевизия, интернет и телефония ще останат Батак, Ракитово, Велинград.

1762 svla4i6te

За да се спре свлачището най-вероятно ще трябва да се изгради подпорна стена, средствата за което ще се търсят от Националния фонд за защита на населението при бедствия и аварии.

Коментари