Общество

Топалови останаха на улицата

 

Пещера.Това остана днес от къщичката на Емил Топалов и неговото семейство. За тях ви разказахме вече. На 29 януари домът им, макар и скромен, беше съборен. И изобщо не става въпрос за това дали трябва или не трябва да се събаря- сградата е незаконна, има правила. Но има и човещина, а тя не допуска принудително извеждане на хора от домовете им и тяхното разрушаване през зимата. Това коментираха многото дошли да помогнат на Топалови в трудния момент. В тяхна подкрепа застанаха дори директорите на училищата, в които учат децата в ромската фамилия.

Тази вечер шестимата са подслонени в квартира.

Преди да стигнат до нея, те и приятелите им се опитаха да спасят каквото могат от постройката, която е била техен дом.

Общината днес им подаде ръка и за квартирата, и за превоз на имуществото.

Сега местната общност се надява са бъде спасен домът на друга фамилия в пещерския квартал „Луковица”. В техния случай юристи са констатирали нарушение в процедурата и това може да ги остави в собствената им къща поне през зимата.

В Пещера, а и във всяко населено място, има много незаконни постройки, не само в ромските квартали. Има постановления за събаряне и то на нежилищни сгради, но те не се изпълняват, роптаят хората.

Факт е, обаче това, че десетилетия е съществувала изкривена търпимост към незаконното строителство. Основно в ромските махали и квартали в такива постройки са отгледани поколения. И всички те имат ток, вода, улично осветление … Темата е болезнена и предизвиква крайни реакции.

ka6ta sabariane1

Изводът обаче е, че едно семейство загуби къщата си през януари, още два или три месеца нямаше да попречат на никого, както не са пречели от 1999 година, когато е построена сградата, до днес.

Коментари