Любопитно

„Славейкови дни“ в ОУ „Петко Р.Славейков“

Пещера. В ОУ „Петко Р.Славейков“ се провеждат „Славейкови дни“, съобщи за Пещераинфо директорът на учебното заведение Пенка Христоскова. В програмата посветена на годишнината от рождението на патрона на училището участват всички класове и паралелки.

От началото на седмицата се провеждат презентации и  беседи, подготвени съвместно от класните ръководители и учениците, а учениците от 3 б клас отбелязаха празника с тържество с четене на откъси от най-популярните произведения на Славейков, народни песни и рецитиране на стихове. Други възпитаници на школото посетиха гордостта на пещерци –крепостта „Перистера“.

Днес ще се проведе викторина „Достойни славейковци‘‘ и щафетно четене от творчеството на Славейков за учениците от 6 и 7а клас. Изложба на рисунки с персонажи от творчеството на Славейков ще бъде подредена във фоайетата на училището.

Утре учениците ще имат и среща с Красимир Узунов от Пещера добил известност като публицист, бизнесмен, специалист по проблемите на Балканите, собственик на информационна агенция „Фокус“.

 „Да запознаем гр.Пещера с патрона на училището ни“, е темата на учениците от 7б клас, които  в петък  ще раздават на жителите на града информационни брошури за П.Р.Славейков.

Кулминацията на деня ще е хепънинг , в който ще се включи изпълнение на вокално-инструментална група. В деня на рождението на П.Р.Славейков, 17 Ноември, част от учениците ще посетят къщата –музей на поета в София, а останалата част ще проведат спортен полуден-баскетбол, футбол, щафетни игри.

Коментари

Любопитно

„Славейкови дни” в ОУ „Петко Р. Славейков”

Пещера.ОУ „Петко Р. Славейков” проведе „Славейкови дни”, посветени на 186 годишнината от рождението на П.Р.Славейков, патрон на училището. Ученици от всички паралелки се включиха в разнообразни дейности отдавайки дължимата почит на патрона на училището. Духът на празника съпътстваше всички училищни изяви. Всички класни ръководители проведоха тържествен час, в който чрез презентация, четене  на стихове, викторина за живота и творчеството на П.Р.Славейков, учениците затвърдиха познанието си за бележития българин.

Ученици от 5-8 клас направиха изложба-колаж от биографични сведения за П.Р.Славейков.Други се включиха в базар на тема „Моята прочетена книга”,където се разменяха любими прочетени книги. Занимателни кръстословици свързани с делото и живота на П.Р.Славейков изработиха осмокласниците. Второкласници се включиха  в конкурса „Най-добър четец”, за което бяха премирани с грамоти.

Хепънинга организиран за втора поредна година даде възможност на десетки ученици  да рисуват върху вода чрез техника „ибру”.

.Кулминацията на празненствата настъпи в петък, когато една част от учениците посетиха къщата-музей на Васил Левски, на Иван Вазов и Радиното училище, а друга част се включиха в спортен празник в училището. Спортистите мериха сили в щафетни игри, футбол, баскетбол. Художниците рисуваха на асфалт на тема „Моето училище”.

Учениците от 3 клас пуснаха в небето балони с цветовете на българското знаме, с които  полетяха и празнични послания.

Всички класни ръководители подариха на участниците  в спортния празник книжка за П.Р.Славейков.

Славейковите дни завършиха с общоучилищно хоро, което затвърди патриотичния  дух на тържествата и донесе  много емоции и настроение. Празникът на училището бе повод директорът, г-жа П.Христоскова, да поднесе благодарствени писма до всички родители на първокласници и новопостъпили петокласници  за това, че са се доверили на  педагогическия екип  на училището да обучава и възпитава децата им.

В  знак на уважение и добро сътрудничество благодарствени писма също получиха и директори на детски градини и начални училища ,чиито възпитаници се обучават и възпитават от тази учебна година в ОУ „П.Р.Славейков”.

Коментари