Общество

„Roma Pride” за втори път

През 2011 година за първи път Център „Амалипе“ организира „Roma Pride” кампания, част от европейската инициатива на ЕГАМ (Европейско Гражданско Антирасистко Движение) „Roma Pride”. Кампанията беше организирана под мотото „Моята мечта за България – да учим и живеем заедно!“. През 2012 Център „Амалипе“ отново организира кампания под същото мото. Тя ще се проведе из цялата страна, като в нея ще участват стотици студенти, ученици, учители и граждани. Кампанията ще бъде организирана от Центровете за развитие на общността – структури на Амалипе, формирани в 11 общини, в 8 области. Кампанията в България е част от кампанията Roma Pride, която ще се проведе в повечето от страните на Европейския съюз на 7 октомври (Дания, Франция, Португалия, Италия, Хърватия, Чехия, Полша, Румъния и България, както и в Норвегия, Сърбия, Черна гора, Украйна и Турция). За България координатор на кампанията е Център Амалипе и Български хелзинкски комитет, като събитията ще се проведат от 4 до 8 октомври.

„Мечтаем за по- красиво бъдеще! Тогава да творим, учим и живеем заедно!“ Под това мото на 6 октомври 2012 година 10.00 часа в градската Художествена галерия, Центърът за развитие на общността в Пещера организира изложба по повод Деня на ромската култура и гордост. Ромската култура е богата и е допринесла за колорита и развитието на цялата ни обща култура – наричана българска. Културата на ромите заема специално място в мозайката на българската култура.

За втора поредна година Центъра за развитие на общността гр. Пещера в началото на месец октомври, провежда изложба, свързана с Европейския ден на ромската култура и гордост. С тези прояви се цели: популяризиране на ромската култура; представяне на нейното многообразие и широта; подобряване имиджа на ромската общност и преодоляване на нагласи и стереотипи. На 6 октомври в Художественната галерия в Пещера ще се отбележи тържествено Деня на ромската гордост. В галерията ще бъдат изложени творби на ромски ученици както и на активистите на ЦРО гр. Пещера. Ще бъдат представени и отличия на видни спортисти, родом от Пещера както и дрехи, носии, традиционни облекла и изделия изработени от местни занаятчии.

Коментари