Общество

Рома Прайд в Пещера

Пещера. За трета поредна година в Пещера, се чества международния ден на ромската гордост и култура. Всяка година в деня на празника центъра за развитие на общността гр. Пещера създаден от ЦМЕДТ,,Амалипе“, организират изложба на която показват с какво местната ромска общност се гордее, с какво тази общност е допринесла за развитието и културното израстване на града. Таза година на изложбата бяха представени занаятчийски  изделия, като кошнички от кошничари, калайдисани съдове от калайджии, копанки и дървени лъжици от копанари, които са изработени от прадедите ни и те от своя страна са предали занаятите си на младото поколение. Не пропуснахме да изложим и традиционните ни облекла, като рокли за Къна, сюннет и всекидневни облекла. Изложбата показваше три поколения хора принадлежащи на ромската етност които са допринесли за културното израстване  и за добрия имидж на града, а  именно хора като известния хореограф  и артист Манчо Макаринов, внукът му боксьора Александър Данчев Макаринов, Световният шампион по бокс Серафим Тодоров, Илия Филипов Илийката и др.

Младежите от новото поколение и учениците също имаше какво да покажат и с какво да се гордеят, като спортни и научни постижения.

Картините изработени от учениците на ОУ,,Л. Каравелов, бяха една от най -големите атракции на изложбата, всеки който ги видя си тръгна от изложбата зареден с надежда към подрастващото поколение. Картините бяха направени изцяло с природни материали с великолепно излъчване. Освен това, тази година от страна на женския клуб към центъра за развитие на общността се приготвиха великолепни традиционни вкусотии като: сарми, баклава и тиквеник с които се почерпиха всички гости на изложбата.

Доброволците ни, които раздадоха брошури и флаери на минувачите в центъра на града и канеха гражданите да посетят изложбата ни, се състояха от момичета и момчета към младежката ни група към центъра.

Всеки видял изложбата си пожела такива събития да се случат по – често за да могат да припомнят на гражданите на България, че всяка градина с различни и шарени цветя е по пъстра и по красива. 

Коментари