Политика

Прокуратурата се е самосезирала за отровените кучета след публикация на Пещераинфо

Пещера. Районната прокуратура в Пещера се е самосезирала за случаите на отровени кучета от публикация на Пещераинфо. Това става ясно от постановление на Районния прокурор за обединение на преписки.

Първата преписка е образувана по жалбата на Златка Цвеева, Петя Анчева и Николай Колчев и касае разпръскването на отрова в централната градска част и улиците за изтребване на бездомните кучета.

Служебна справка обаче е показала, че на 18 март, прокуратурата се е самосезирала след публикация в сайта peshterainfo.com за изявление на Георги Козарев – кмет на община Пещера във връзка с повдигната дискусия в социалните мрежи за отровени кучета на територията на град Пещера.

Със същата дата – 18 март е постановено извършване на предварителна проверка с оглед установяване на достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 325б, ал.2, т.2 от НК.

Въпросният член, алинея и точка от Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието е извършено по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост.

Обединената преписка е изпратена за изпълнение на началника на Районното управление на МВР в Пещера.

Положителният резултат от жалбите и действията на правораздавателните органи вече е факт, доволни са жалбоподателите. По техни наблюдения откакто институциите са сигнализирани са спрели и случаите на хвърляне на отрова на обществените места. 

Коментари