Общество

Приказка за феята на четенето

Пещера. Във всяка приказка има добра фея…В нашата тя е феята на четенето. За мнозина моят разказ ще прозвучи прекалено хвалебствено и той ще е точно такъв, защото нашата фея има нужда и от похвала, и от подкрепа. За всички тя е просто леля Цеце и има деца, които нямат търпение да свършат училище и да отидат при нея. Не, тя не работи нито в детски център, нито в някое кафене…тя работи в детската библиотеката. Да, точно така! Нашата фея на четеното работи в библиотеката и раздава книги, и децата – герои на разказа, нямат търпение да отидат и да вземат книга. Всеки ден по един час малчуганите четат. Защото тя прави четенето забавно и интересно!

Невероятно, но факт- на снимката съм уловила второкласничката Габи, която чете на тригодишната Йоана, седнала удобно в Цветана Йовчева – жената, която привлича децата на Пещера към книгата.

Исках да ви разкажа за нея, защото породата и е на изчезване, а всички мечтаем децата ни вместо електронни устройства, по-често да хващат книгата. Помните ли по наше време именно книгата беше прозорецът към света, онази, която разпалва въображението и ни кара да фантазираме.

Исках да ви представя феята на четенето в навечерието на Коледа, защото в тези дни трябва да сме положителни, а и защото в забързаното ни ежедневие лесно пропускаме хубавите истории, сътворени от хубави хора.

И ако не ми вярвате – просто идете в детския отдел на библиотеката в читалище „Развитие”. Тя е там и ще ви посрещне с усмивка…

Коментари