Любопитно

Поддържат с общинска субсидия детската градина в К.Димитриево заради проект

Пещера-Капитан Димитриево Европейските фондове, ниската раждаемост и застаряващото население – три проблема с един адрес в следващите редове. Съвсем наскоро в Общински съвет Пещера трябваше да бъде взето решение за дофинансиране на работата на една детска градина. Такова решение обаче не беше взето. Какво наложи отказа на местните депутати когато става въпрос за деця?

От докладната записка от директорката на детското заведение в село Капитан Димтриево Мери Илиева става ясно,че за новата учебна година в градината са записани само 9 деца. До момента в селото са покривали необходимия минимум от 12 деца, но от тази есен това е невъзможно. В селото просто няма повече деца. Това налага общината да дофинанансира работата на детската градина, в която работят общо четирима души.

Сега идва намесата на еврофондовете. Явно без оценка на близкото бъдеще и очакваната раждаемост въпросната ЦДГ”Еделвайс” е била включена в проект за ремонта на няколко учебни заведения на територията на общината и днес настоящата управа на Пещера е поставена в ситуацията, в която няма избор. Ако детската градина затвори общината ще търпи санкции, защото проектът има срок за доказване на устойчивост. Докато той не изтече детската градина ще съществува, макар и без да отговаря на съответната нормативна уредба.

Така от началото на следващата година общината ще дофинансира детското заведение с малко над 11 000 лева.

Коментари