Общество

Първи радиотеатър в Пещера

Пещера.В Пещера беше реализиран първият детски радиотеатър, който вече беше излъчен в мрежата на общинското радио. Седем гласчета – на Ива, Гошко, Мариела, Шохи, Габи, Ники,Тони, Вики, Хели, Георги и Теодор звучаха в ефира.  Гласовете им съживяват приказните герои от „Горската аптека”, книжка от поредицата „Във вълшебната гора”.

Децата вложиха толкова много ентусиазъм и старание, за да направят първия радиотеатър, че в нито един момент не се съмнявах в техния успех, споделя Цветана Йовчева от детския отдел на библиотеката при НЧ”Развитие-1973” в родопския град. Подготовката за записа в Общинското радио продължава вече 6 месеца.

Учениците от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас на НУ”Михаил Каролиди”  ежедневно репетират в библиотеката, за да усъвършенстват правилното четене и влизането в роля. Това пък напълно е впечатлило Димитър Насков от радиото. Той записва детските гласове и ги пуска в радио ефира. Признава, че не е очаквал малчуганите да се справят толкова добре и толкова пълноценно да изиграят приказката с гласовете си.

Инициатор на проекта за детски радиотеатър е именно детската библиотекарка, която всеки ден приема желаещите ученици и им дава възможност да подобряват своето четене. А амбициите са детските радиотеатри да се превърнат в традиция.

 

Коментари