Общество

Парите за партии с документ за произход

Даренията за избори излизат на светло по американски модел. Всяка лепта за партия, коалиция или инициативен комитет над 1 минимална заплата вече ще се прави с документ за произход на парите. Това предвижда новият Изборен кодекс. До дни той ще бъде представен от зам.-председателката на парламента Мая Манолова пред Венецианскатакомисия (Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа), съобщава в.“Стандарт“.Двойно сито за даренията въвежда законът. Ако те надхвърлят 1000 лв., освен декларацията за произход Сметната палата ще прави проверка и дали сумата съответства на доходите на дарителя.
Медийни пакети по 40 000 лв. за партиите и коалициите, които не получават субсидия от бюджета, въвежда още кодексът.
За пръв път в телевизионния ефир няма да има предизборни хроники. Те са“остарял и неефективен способ за агитация, пише Мая Манолова в доклада си за международните юристи от Венецианската комисия. Според документа вместо хроники по БНТи БНР ще се провеждат диспути. Ако кандидатите за президент и вицепрезидент, депутати, евродепутати, кметове, общински съветници или членовете на щабовете им дарятлични пари за кампанията, също ще попълват документи за произход на средствата и ще бъдат проверявани от Сметната палата. Даренията за коалиции ще се правят на сметката на една от партиите за по-голяма прозрачност.
Бюлетините вече ще се произвеждат само в печатницата на БНБ. Контролът ще се осъществява от Министерството на финансите и от Централната избирателна комисия (ЦИК). Любопитно е, че при изборите за членове на Европейския парламент и за общински съветници и кметове право дабъдат избирани ще имат и граждани, които имат гражданство в държава, извън Европейския съюз. Освен с Х, на вота ще можем да гласуваме и с т.нар. чавка-V. Очаква се да бъде намален съставът на ЦИК и е предложено тя да се състои от 15 членове. Председателят, заместниците и секретарят на ЦИК ще се избират от Народното събрание след публично обсъждане. Тове ще се случи месец след гласуването на Изборния кодекс. Към комисията ще бъде създаден и Обществен съвет като консултативен и подпомагащ орган. Внего ще бъдат включени представители на гражданските организации и движения.
Новият закон ще бъде обсъден с делегацията на Венецианската комисия, която идва у наспо покана на Мая Манолова. Тя ще бъде водена от секретаря на комисията Томас Маркерт.

Източник : / БГНЕС /

Коментари