Култура Общество

Красимир Узунов ще представи „Каймакъ-Чаланъ“ в Пещера

Сливен-Пещера.Пещерецът Красимир Узунов вдига завесата на една от паметните и знакови битки за България през Първата световна война. Снощи в Сливен бе представена неговата книга „Каймакъ-Чаланъ”. Издание в два тома, посветено на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-чалан. Върхът е загубил 11 метра от височината си, след тези боеве и бомбардировки.
На срещата присъстваха потомци и наследници на загиналите от 11-ти пехотен Сливенски полк, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народните представители Мария Белова /ГЕРБ/, Иван Славов /АБВ/, адмирал Пламен Манушев – народен представител в 43-то Народно събрание и бивш командващ Военноморските сили на България, кметът на Пещера Николай Зайчев, много граждани.
Книгата е издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и се посвещава на паметта на героите, „останали завинаги на прага на Родината…”.

„Ако идете сега там хората ще ви запеят и вие ще ги разбирате, защото пеят песни за Каймак-Чалан на нашия език“, сподели пред присъстващите авторът Красимир Узунов. 
За да напише книгата той е проучил стотици документи, издирени са наследници на участниците в битките на Каймак чалан.

В сраженията тогава участват малко над 6000 български воини, оцеляват около 800. Участвали ли са в тези битки мъже от Пещера предстои да разберем на 21 март, когато собственикът на Агенция „Фокус“ ще дойде да представи книгата в родния си град. Очаквайте истинско събуждане на най-дълбоките родолюбиви чувства. Книгата ще бъде представена със съдействието на община Пещера.

 

 

Коментари