Институции

Кметът се срещна с радиловци


Радилово.
 Кметът на Пещера организира извънредна среща с жителите на Радилово. Повод за разговора с населението от местното село стана сигнал изпратен от Георги Козарев за нарушения,които според тях са допуснати при изпълнението на проекта „Реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата в с.Радилово и с. Капитан Димитриево”.

В своето встъпително изказване градоначалникът отговори на отправените въпроси в сигнала. Двете най-важни теми за хората от Радилово- цената на водата след приключване на проекта и ще им бъде ли отнета придобивката стопанска вода получиха конкретни отговори и обещания.

По темата за цената на водата съществува притеснение, тъй като отвеждането на питейната вода ще става посредством две помпи до пречиствателна станция след другото пещерско село- Капитан Димитриево. Тези помпи ще се захранват с ток, освен това инициативният комитет подал сигнала е стигнал до заключения, че консумативите по трасето допълнително ще натоварят цената. Пред пълната зала на местното читалище, Козарев бе категоричен, че водата няма да поскъпне. Според анализите на общината, в момента в Радилово има 70% загуба на водата, с новия водопровод тази статистика ще се промени, категоричен е кметът.

По втория пункт – ще има или не стопанска вода- отговорът на Георги Козарев беше положителен. За това обаче трябва да положат усилия и радиловци. В момента стопанската вода се използва отчасти за битови нужди, а това трябва да се промени. За нея се плаща само еднократна годишна такса. След приключването на проекта тази вода ще трябва да се използва само по предназначение, а именно поливане.

Причината  ограничението освен цената е и следващата тревога на хората, че пречиствателната станция е проектирана за дебит на водата, който не включва именно стопанската вода.

На този етап обаче проектът не може да се променя, заяви кметът. Той припомни,че проектът за водопровода и канализацията в селото е изготвен още в периода 2008-2009 година, през 2011 година е проведена обществена поръчка, която обжалване пред различни институции в продължение на 14 месеца, проведена е нова и едва тази година –  на 6 юни е сключен договор за изпълнение на проекта.

Добрата новина съобщена на срещата бе, че между 11 и 13 октомвири в историята ще отиде и последната отсечка с паваж от главния път преминаващ през Радилово.

 

Освен кметът Георги Козарев с жителите на Радилово се срещнаха и разговаря неговия заместник инж.Николай Атанасов, народния представител Йордан Младенов и ръководителя на проекта инж.Румен Попов, както и кметът на селото Елена Рядкова.

 

 

Коментари