Общество

Какво се случва в библиотеката в град Пещера

Пещера. Тази седмица получихме писмо от Богдана Сиракова – библиотекар в НЧ „Развитие-1873″, Пещера. В него тя ни разказва за прекрасните инициативи, които се провеждат в техния Детски отдел. За новите обособени кътове за насърчаване на ранното детско четене, екскурзоводски обиколки в библиотеката за най-малките, посещения от екипа на библиотеката в детски градини, успешно сътрудничество с педиатър от местната болница и други, разберете от самата Богдана: 

„Да възпитаме у детето любов към четенето, като превърнем книгата в най-добрия му приятел! Такава е и идеята на библиотеката – чрез обособени библиотечни кътове за стимулиране на ранното детско развитие да бъде провокиран интересът на децата към общуването с книгите. Този подход помага и за по-лесното социално адаптиране, успешната предучилищна подготовка и за пълноценнота личностно развитие. Четенето на глас помага на децата да усвоят рано литературния език и способността да си служат с него. Вниманието на библиотеката е насочено към тази тема – към децата в бебешка, предучилищна и училищна възраст. Активно работим и с родителите. Те са първият и най-важен фактор за възпитанието и ранната среща на децата с книгите. Осигуряваме информация и напътствия за родителите както в библиотеката, така и в кабинета на педиатър в града. Библиотеката предлага подходящи материали за заемане за малки деца в библиотеката („Животните от фермата“, „Животните от гората“, „Бебета животни“, „Водни животни“, „Животните от нашия дом“, „Животните от тропиците“, „Весели звънчета“, „Пет приказки“), стихове за предучилищна възраст и други. А за засилване интереса на най-малките деца към четенето, библиотеката провежда: Екскурзоводски обиколки на деца от детските градини из помещенията на библиотеката, при което децата се запознават със служителите и с правилата за заемане на книги; Посещения в детските градини – библиотекарят от Детския отдел посещава детските градини и представя с мултимедия литературни екранизации на детски книги, бележити дати и годишнини, както и теми като опазване на околната среда, моят домашен любимец и грижи за него; Четене на книги на глас – посещения на най-малките, придружени от възрастен, в Детски отдел на библиотеката и четене на глас, или по-големи деца четат на по-малките. В своята работа с най- малките малчугани библиотеката осъществява съвместна дейност и с д-р Антоанета Тикова – завеждащ Детско отделение към МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ в града ни, педиатър и личен лекар на малки пациенти. В нейния кабинет поставихме началото на библиотека за най-малките – бебешка библиотека с богато илюстровани книжки.“

Очаквайте скоро самата Богдана да ни разкаже повече за бебешката библиотека. Ние пък сме щастливи да споделим, че мини-библиотеката на „Детски книги“, отворена в кабинета на д-р Сашка Йорданова – педиатър на най-малкия член на екипа ни, функционира успешно и малките пациенти изчакват реда си по-спокойно, докато четат книжни с мама и татко.

Източник : / Detskiknigi.com /

Коментари