Общество

Ивановден e

Православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, кръстителят на Иисус Христос. Наречен е още "Предтеча", защото е вървял преди Христос и е подготвял хората за неговото рождение. Йоан Кръстител е син на Елисавета и Захарий и прекарва детството си като отшелник в пустинята. По-късно започва масово да кръщава юдеите в река Йордан, подготвяйки ги за идването на Месията. Йоан кръщава и самия Бог-син и после проповядва неговото учение. Кръстителят е хвърлен в тъмница от цар Ирод и впоследствие е обезглавен по желание на дъщерята на царицата. Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството.

В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената предния ден вода.
Периодът на т. нар. Мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред, към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души. Имен ден празнуват: Иван, Иванка, Ивана, Ваньо, Ваня, Йоан, Йоана, Йото, Йонко, Йонка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ива, Ивона, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иванина, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Яне, Яна, Жан, Жана.

Коментари