Институции

ГЕРБ и РБ се договориха за правителството

София. Реформаторският блок никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да излъчи кандидат за бъдещ министър-председател. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер Бойко Борисов като кандидат за премиер и получиха подкрепата на Реформаторския блок.

Това каза съпредседателят на реформаторите Радан Кънев след края на днешните преговори в парламента с ГЕРБ, на които присъства и Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Кънев обяви, че след разговорите днес общото мнение на двете формации е, че Борисов е най-подходящият вариант за постигане на стабилно мнозинство. Радан Кънев отказа да коментира други имена от състава на бъдещия Министерски съвет.

Правителството ще има 3-ма вицепремиери и 18 министри. Пропорциите ще бъдат такива, каквито сме ги обявили предварително, съобщи от своя страна Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

От РБ са предложени и одобрени 1 вицепремиер и 6-ма министри, заяви Кънев.

Бъчварова каза от своя страна, че е желание на ГЕРБ възможно най-рано ако имат съгласието и одобрението да внесат за гласуване и кабинета.

Ясно е, че включително в общата програма, която в момента одобрихме на правителството съвсем не всичко, което иска РБ ще бъде включено. Ние трябва да имаме и повод да се борим и политически за в бъдеще, допълни Кънев. Решенията ще се вземат с консенсус в МС, каза Бъчварова.

Предвиждаме министър да има и от АБВ, съобщи Бъчварова. Двама вицепремиери са предложени от ГЕРБ и един от РБ, уточни Бъчварова и добави, че утре предстоят тристранните им срещи с останалите потенциални партньори, с които ще търсят съгласие. Бъчварова заяви още, че това, което са заявили още на първите консултации е, че МИЕ ще бъде разделено на 3 отделни министерства.

Запитан дали ще бъде министър, Кънев отговори, че не. Бъчварова също каза, че няма да бъде министър и отрече да каже дали ще бъде вицепремиер или не. /БГНЕС

Коментари