Общество

Евгения Банчева – на 87 години със самостоятелна изложба

Пещера.Градската художествена галерия в Пещера представя творчеството на Евгения Манчева.Над 30 пана, изработени от кожа, вълна и други природни материали посрещат любителите на ръчното творчество. Най-любопитна обаче е авторката. Изключително енергична 87-годишна жена, която посреща лично всеки посетител. Сред мраморната белота на галерията човек лесно получава усещане за уют от меките, пастелни цветове на паната. Големите, почти всички, носят усещането, че са скрили в себе си слънцето-неговата окръжност и топлина.

Основният материал, с който Банчева работи е кожата. Признава, че е открила този материал за изкуството по принуда. Преди десетилетия, като детска учителка, тя е принудена да проявява изобретателност при намирането на занимания за децата в детската градина. Така открива таланта си от отпадъчни продукти да създава красиви предмети.

От 1969 година е член на дружеството на художниците в Пещера. Едва преди 10 години обаче се решава да направи самостоятелна изложба.

Днес в галерията са показани само част от сътворените от Евгения пана.Признава, че обича да рисува, но в това по-добра е била нейната сестра.

Въпреки възрастта си не смята да спира да упражнява своето хоби.

Всеки, който иска да види това, което Евгения Банчева твори, може да го направи до края на месеца.

Коментари