Общество

Друга гледна точка за Обредния дом в гробищния парк

С интерес прочетох материала свързан с бъдещата сграда на гробището в Пещера,където роднини,близки и приятели ще имат възможност да кажат последно „Сбогом” на своите покойници и мнението на свещениците. Интересна ми е реакцията на Божиите хора.

Първо – като православна християнка знам,че има хора и от други религии,които не биха завели починалите си близки в църквата.

Второ –  като човек, изпратил свои близки в по-добрия свят, знам,че през зимата или когато вали е много по-добре да си кажем последно „Сбогом” на сухо място.

Трето – наясно съм колко много хора вече живеят в чужбина, умират там, но искат останките им да бъдат положени в родния град-много често те вече нямат жилище тук, тогава единствената възможност да се организира поклонение пред тези хора е именно една такава сграда.И ако няма такава в Пещера,близките им ще бъдат принудени да търсят друго решение.

Четвърто – да съществувала е традиция покойниците да бъдат опявани в църковните храмове, но днес нещата са много различни. На кой ще му е приятно да влезе в храма, да запали свещ за здраве,но вместо това се натъкне на траурна процесия.

Пето – да параклис в гробището може да има, но какво да правят онези,които са католици, протестанти, мюсюлмани, евреи. С тях на алеите ли  да се прощават.

 

За това нека свещениците се борят за кауза- Обреден дом и параклис, а не или…

И всъщност каква е разликата между това да има навес или четири стени-никаква. На близките на всеки починал им е все едно.

Е, не е за пренебрегване фактът,че планираната сграда щяла да има и хладилни камери. Подобна придобивка може да оцени само някой,който е имал нужда от тях.

Апропо, тогава защо в Пазарджик, Велинград…има подобни обредни домове! Днес те изпълняват своята функция,придават тържественост на този тежък момент и е още един начин да покажем почит ,към онези,които вече не са с нас!

 

С уважение към свещениците и всички останали: Величка Ачева

Коментари