Общество

Деца даряват книги

Пещера.10 – годишно момче стана първият дарител на детския отдел на библиотеката в Пещера за тази година. Четвъртокласникът Стефан Бонев от  НУ „Михаил Каролиди“ подари няколко любими детски книжки, които вече ще са достъпни за всички малки читатели. Неговият пример веднага последваха и второкласниците Антон Радев, Габриела Гривова,Тодор Казаков. Всички те са редовни посетители на библиотеката и често могат да бъдат забелязани с книга в ръка след училище там. Библиотекарят Цветана Йовчева разказва как над 15 деца всеки ден прекарват повече от час при нея, упражнявайки своето четене и правят това съвсем доброволно. За да се чувстват комфортно тя им е организирала специален кът за това.

Статистиката на библиотеката показва, че читателски карти имат 494 деца. През 2014-та година те са взели за четене 7504 книги. В детския отдел пък са проведени 78 мероприятия. За сравнение данните на читалищке „Развитие”, част от което е градската библиотека, показват, че в отдела за възрастни регистрираните са по-малко или 467 човека.

В библиотеката вече е въведено и дистанционно обслужване на читателите, което намери добър отзив и ползване, коментира секретаря на читалището Мария Златкова. А именно Презапис на заети книги еднократно и Запазване на книга. Книга може да се презапише или запази наemail:biblioteka_peshtera@abv.bg. За целта напишете: автор, заглавие и номер на читателската си карта.                                                                                                                       Библиотеката осъвремени  предлагания до сега справочник от електронни  ресурси  за средношколци на тема „ Обучението в чужбина”. Изработи се  и нов справочник от електронни ресурси  на тема „ Моя роден  град  Пещера”.За неговото изработване се включиха пак  и доброволците, с които Библиотеката продължава да работи и осъществява дейност.

Коментари