Общество

Да се завърнеш у дома – Петър Вачков с дарение за Радилово

Радилово. Родовите корени доведоха в пещерското село Радилово заместник-министърът на вътрешните работи Катя Тодорова. Тя придружи своя 93-годишен баща Петър Вачков, родом от селото.

Баща и дъщеря, потомци на големия радиловски род Вачкови, не за първи път посещават Радилово, водени от родолюбиви чувства, разказа за Пещераинфо кметът на селото Елена Рядкова.

Роден в с. Радилово, но отдавна преселил се в София, г-н Вачков има богата юридическа практика.

При посещението на музея в Радилово, спомените отведоха Петър Вачков в далечната 1930 г., когато с баща му са посещавали известно софийско кафене, собственост на радиловци от Караджовия род. Там се предлагало най-ароматното радиловско кафе с локум.

20141015 143013 darenie

Петър Вачков дари на църквата „Св. Теодор Тирон” красиво пано с шевица, изработено от неговата майка, и икони на Св. Неделя и на Исус в Гетсиманската градина. 

Гостите бяха посрещнати от кмета на с. Радилово – Елена Рядкова, народният представител Десислава Костадинова, Марена Вачкова – председател на читалище „Зора – 1903” и Петър Караджов – общественик и бивш кмет на с. Радилово.

На раздяла гостите получиха подарък – най-новата книга за Радилово – „Радилово в жертвената клада на Балканските войни 1912 – 1913 г.”, с автори Лазар Грозданов и Петър Караджов и си пожелаха до нови срещи в „революционно” Радилово.

Коментари