Вашите сигнали

Чудотворната икона пристигна в Пещера

Пещера.  Георги Козарев- кмет на Община Пещера, заместник кметовете, секретарят  на Общината и стотици миряни се стекоха пред църквата „Св. Петка“ за да посрещнат Пловдивския митрополит Николай с чудотворната икона на Света Богородица.  Негово преосвещенство отслужи Богородичен Акатист в храма. Иконата ще бъде изложена за поклонение до 11.00ч. на 9 март.

Всички християни дошли на службата ще имат възможност за се поклонят и помолят на иконата. Пещераинфо припомня, че чудотворната икона на Божията майка пристига в гр.Пещера за втори път след 2012г. Чудотворната икона на Божията майка „Златна ябълка“ е от началото на XVII в. и се съхранява в храма на кв. Горни Воден в Асеновград. Тя е известна с чудодейната помощ, която оказва на бездетни съпрузи. Празникът й се празнува на 31 март. Началото е поставено през 1765 г. в асеновградското село Горни Воден и е свързано с чудо.

Събитието е описано от монаха Ананий Клинис, който по това време е бил игумен на манастира „Св. св. Кирик и Юлита“.„В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена, Владичица наша Богородица и приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресветата Богородица, наречена „Благодатна“, която се намира в свещения стар храм в с. Воден. Чрез тази света и чудотворна икона Пресветата Майка ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи“, пише Ананий Клинис.„Този ден е възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на Благодатната Богородица Дева Мария, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност.Иереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева“, взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката, с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат“, пише Ананий Клинис.След чудото с неплодната жена възниква традиция в петата събота на Великия пост да се обкичват с венец от ябълки изображенията на света Богородица и в други храмове на Пловдивска епархия.

Коментари